Fenomene extreme în Australia

Australia este afectată de fenomene extreme după incendiile masive care au ucis 29 de persoane şi au ars un teritoriu cât o treime din Germania.

Furtuni cu ploi torenţiale şi grindină s-au abătut asupra regiunilor grav afectate de incendii. În ultimele 36 de ore, fenomene meteo extreme au fost semnalate în zone din apropierea oraşelor: Melbourne, Sydney şi Brisbane, dar cea mai afectată a fost capitala Australiei. În Canberra vântul puternic a smuls copaci din rădăcini, iar grindina căzută a avut dimensiunea unei mingi de golf. Serviciile de Urgenţă din Canberra şi statul Victoria au primit un număr record de apeluri telefonice.

Oamenii aflaţi în calea furtunii au solicitat sprijinul, semnalând inundaţii, acoperişuri distruse, geamuri sparte sau maşini avariate. Multe instituţii publice au fost închise. Ploaia a ajutat la combaterea incendiilor, dar există încă peste 80 de focare active. Autorităţile anunţă însă că în pofida precipitaţiilor sezonul incendiilor de vegetaţie este departe de a se încheia