Federația Rusă anunță că a distrus obiective militare ucrainene

Federația Rusă anunță că a distrus obiective militare ucrainene la sol, între care mai multe aerodromuri. În Rusia, unii oameni au ieșit pe străzi, pentru a protesta împotriva războiului pornit de Vladimir Putin, iar poliția a făcut arestări.

”Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în urma loviturii aviației și a rachetelor rusești, au fost distruse 74 de obiective militare ucrainene, între care 11 aerodromuri, 3 puncte de comandă, 18 stații de radiolocație pentru complexele de rachete sol-aer S-300 și BUK-M1. Forțele ruse au distrus, de asemenea, un elicopter ucrainen și 4 drone Bayraktar de producție turcească, o altă dronă fiind distrusă de milițiile din Lugansk.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat ca militarii ucraineni să fie tratați cu respect, spre deosebire de membrii formațiunilor naționaliste și ca pentru cei care depun armele să fie deschise coridoare umanitare, pentru a se întoarce la casele lor. Nu există însă informații verificabile despre acțiunile pe uscat. Autoritățile din regiunea ucraineană Herson au declarat că au pierdut controlul asupra unuia din raioane. Această informație se corelează cu cele ale administrației din Crimeea, că a fost sau va fi redeschis în curând canalul care alimentează peninsula cu apă din fluviul Nipru.

Pe acest fond, cotațiile companiilor rusești la bursele din Rusia au scăzut cu zeci de puncte, iar euro și dolarul au înregistrat în cursul zilei maxime istorice.

În cursul după-amiezii, în mai multe orașe din Rusia au avut loc acțiuni de protest împotriva războiului, la care au participat între câteva zeci și peste 100 de persoane, poliția reținând zeci de protestatari numai la Sankt Petersburg și Ekaterinburg. Totodată, o serie întreagă din cele mai cunoscute vedete ale show businessului rus și ruso-ucrainean au lansat în internet o campanie de protest sub lozinca „Nu războiului”.

În același timp, Ministerul rus de Externe a avertizat într-o declarație că Rusia va lua măsuri de răspuns dure la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană. Ministerul rus de Externe a declarat că Uniunea Europeană nu este împuternicită să rezolve problemele războiului și păcii în Europa.”

Relatare de la Moscova, Alexandr Beleavschi / Radio România Actualități

Foto: Reuters

De același autor

Related Articles