„Evadare” suspectă a refugiaților din tabăra de la Idomeni

Aproximativ 1.500 de imigranţi au plecat, ieri, pe jos din tabăra de la Idomeni şi au reuşit să găsească o cale de trecere spre Macedonia. Trei persoane şi-au pierdut viaţa înainte de a ajunge în ţara vecină. Refugiaţii au fost interceptaţi de poliţiştii şi militarii macedoneni, iar sute dintre ei au fost reţinuţi. Autorităţile elene cred că plecarea refugiaţilor a fost pusă la cale de cineva.

Aceştia au mers pe jos, timp de mai multe ore şi au traversat un râu, pentru a ocoli gardul de la graniţă cu FYROM, ajungând astfel pe teritoriul ţării vecine, potrivit ambasadorului FYROM la Atena.

Acesta a afirmat că deja 600 de persoane au fost trimise cu camioane ale armatei în Grecia, în timp ce ceilalţi imigranţi vor fi trimişi în cursul zilei de astăzi.

Dimitris Vitsas, ministrul adjunct al Apărării din Grecia, a spus că nu va confirma, dar nici nu infirma aceste informaţii.

Partea greacă neagă însă că ţara vecină a retrimis refugiaţii care au trecut granița. În mod oficial nu s-a întors niciun refugiat, a declarat ministrul adjunct pentru Imigrație, Ioannis Mouzalas, adaugând că va avea loc o decongestionare a zonei Idomeni, în termen de 20 de zile.

Comisarul european pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos, a efectuat o vizită la tabăra de refugiaţi din Idomeni, unde se află cel puţin 12.000 de persoane.

Reporterii şi oficialii aflaţi la faţa locului au spus că aceste persoane au fost debarcate la graniţa greacă şi imigranţii erau de ambele părţi ale frontierei dintre Grecia şi FYROM.

Forţele de ordine din FYROM au arestat aproximativ 30 de fotoreporteri greci şi străini, care au însoţit convoiul de refugiaţi şi imigranţi, în încercarea lor de a ajunge în ţara vecină. Conform declaraţiilor aceştia spun că nu şi-au dat seama că se află pe teritoriu străin, ajunşi în FYROM au fost imediat înconjuraţi de către armata ţării vecine. Pentru eliberarea fotoreporterilor se pare că s-a cerut plata unei amenzi de 250 de euro, reprezentanţii Greciei continuând negocierile cu autorităţiile din FYROM. (Veronica Todor)

De același autor

Related Articles