rusia

La 25 de ani de la căderea regimurilor comuniste în estul Europei, postul de radio Europa Liberă/Radio Libertatea înfruntă din nou Moscova, de această dată într-un război mediatic, scrie France 24.

„Europa Liberă se întoarce, mulțumită lui Vladimir Vladimirovici Putin, pentru că mulți oameni și-au dat seama că ceea ce facem noi este foarte important”, a declarat pentru AFP, citată de France 24, Nenad Pejici, unul dintre directorii postului.

El spune că la anexarea Crimeii de către ruși, postul a lansat un site special pentru peninsulă, în limbile rusă, ucraineană și tătară.

„Am deschis un studio TV în Kiev și începem să contăm destul de mult în zonă”, spune Nenad Pejici. Europa Liberă difuzează de asemenea o emisiune și în regiunea estică Donbas, unde separatiștii pro-ruși sunt foarte activi.

Siteul postului în ucraineană – cunoscut sub numele de Radio Svoboda – a înregistrat vârfuri istorice de accesări, de pildă îm perioada protestelor Euro-Maidan din centrul Kievului, când a fost lansat un live-stream din piața ocupată de protestatari.

„Atunci am avut și 1,5 milioane de accesări pe zi, mai exact pe 20 februarie când autoritățile pro-ruse de atunci au încercat să înnăbușe protestul”, spune pentru AFP șefa redacției în limba ucraineană Maryana Drach.

Maryana Drach spune că reporterii Europa Liberă au avut de înfruntat situații dificile de la izbucnirea crizei din Ucraina.

Unii corespondenți din Kiev, Harkov, Donețk și Crimeea au fost bătuți, alungați, amenințați.

„Corespondenții noștri principali din estul Ucrainei au fost nevoiți să plece din Donețk și Luhansk. Acum încercăm să ne bazăm și să stimulăm jurnalismul civic în aceste regiuni”, afirmă Maryana Drach, ea însăși născută în Ucraina, la Kiev.

Redactorul șef din Crimeea a plecat de asemenea din peninsulă, în urma amenințărilor de tip KGB pe care le-a primit.

„A fost groaznic. Mai întâi te sună, apoi te abordează direct și când văd că nu te cumințești, merg și vorbesc cu mama ta, cu tatăl tău”, povestea pentru AFP Nenad Pejici.

Finanțat de guvernul american, postul Europa Liberă a avut inițial rolul de a contrabalansa propaganda comunistă în țările din blocul sovietic.

Deși bruiat sistematic de autorități, el a fost foarte popular în țările comuniste, inclusiv în România.

După 1989, Europa Liberă nu a mai activat la nivelul de dinainte. Emisia s-a mutat de la Munchen la Praga (în 1995), bugetul a fost redus de la an la an, numărul de emisiuni în limbile țărilor devenite foste comuniste s-a micșorat.

În România, Europa Liberă și-a închis biroul de la București în 2003, iar pe 1 august 2008, în aceeași zi cu serviciul BBC în limba română, Europa Liberă a încetat să emită în limba română. Spre deosebire însă de BBC, Europa Liberă a emis în continuare în Republica Moldova, inclusiv în Transnistria.

Europa Liberă nu mai activează însă în același cadru mediatic ca înainte de 1989. Astăzi și rușii au propriile canale de propagandă, în zonele pe care nu le mai controlează ideologic.

În ultimii ani au apărut canale finanțate de Moscova precum Russia Today sau Vocea Rusiei, care au o prezență online bine pronunțată și care bat mult mai departe decât undele radio.

Russia Today emite în engleză și se vrea un fel de CNN Internațional, varianta moscovită. Trustul are corespondenți în toată lumea și prezintă de multe ori o versiune diferită a evenimentelor internaționale. Prăbușirea avionului malaezian în Ucraina, în iulie anul acesta, este un exemplu în acest sens.

Pe de altă parte, Russia Today este specializată destul de mult și pe afacerile interne ale statelor occidentale, în special SUA, de unde alege mai cu seamă subiectele privind eșecurile guvernamentale, catastrofele și controversele politice.

Sursa: RRA