Erdogan ameninţă cu retragerea din procesul de aderare la UE

     Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, avertizează că ar putea renunţa la demersurile de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, dacă forul comunitar nu decide să deschidă noi capitole de negociere. 

Redactorul Mihaela Mihai relatează că Recep Tayip Erdogan reacţionează, prin aceste declaraţii, la afirmaţiile făcute pentru Reuters de comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn, potrivit căruia Turcia a întors spatele aderării la Uniunea Europeana, cel puţin pentru moment.

Principalele motive de îngrijorare sunt legate de reprimarea opoziţiei de către preşedintele turc, după tentativa eşuată de lovitură de stat din iulie anul trecut, şi de eforturile acestuia de a concentra întreaga putere.

De altfel, campania pentru referendumul de luna trecută, prin care liderul turc a primit prerogative extinse, a sporit tensiunile dintre Ankara şi Bruxelles. Turcia s-a arătat extrem de nemulţumită de decizia mai multor ţări europene de a nu permite unor membri ai guvernului de la Ankara să participe la mitinguri organizate în diaspora.

Procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană a început în 2005. În cei 12 ani scurşi de la primele discuţii, au fost deschise 16 dintr-un total de 35 de capitole. Ultimul – în iunie anul trecut – se referă la chestiuni financiare şi bugetare.

Săptămâna trecută, însă, membrii Parlamentului European au cerut oprirea negocierilor, unii dintre ei apreciind că Turcia nu mai respectă criteriile democratice pentru a putea fi considerată o ţară candidată la aderare.

O asemenea decizie ar avea consecinţe, scrie BBC, asupra acordului încheiat de Uniunea Europeană cu Turcia privind stoparea migraţiei.

Cele mai citite

Related Articles