După alegerile din Bulgaria urmează proteste de stradă

Proteste civice au avut loc la Sofia împotriva majorărilor postelectorale a tarifelor la gaze, apă, energie termică şi electrică.

Majorările de prețuri sunt fără precedent în ultimii 10 ani. Gazele naturale se vor scumpi cu 30 de procente,  cu 18, energie termică de la 23 de procente în Capitală până la 38 în unele orașe de provincie, iar cea electrică inițial cu un procent după care vor urma alte două-trei.

Nemulțumirea cetățenilor  este mare, câteva zeci de mii au aderat în decurs de o singură zi la pagina Facebook intitulată ‘Protestăm împotriva abuzurilor Comisiei pentru reglementări în energetică’. Protestatarii se vor aduna zilnic în fața sediului comisiei.

Organizatorii informează că în ultimii doi ani prețul gazelor a scăzut cu 87%, iar cel al energiei termice cu numai 22. Costul gazelor reprezintă în medie 57% din cheltuielile de producție ale termoficărilor. Practic, în această perioadă, companiile de termoficare și-au majorat într-un mod ascuns profitul în medie cu 27 de procente. Protestatarii consideră că la o creștere cu 30 de procente a tarifelor la gaze prețul energiei termice va trebui majorat în capitală cu 1, nu cu 23 de procente. RRA

De același autor

Related Articles