Dunăre: Navele de război germane din Al Doilea Război Mondial dezvăluite de nivelul scăzut al apei

Dunărea a ajuns la unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimul secol, din pricina secetei grave cu care se confruntă Europa, relatează Reuters, evidențiind că în apropiere de Prahovo – orașul-port fluvial din Serbia – au ieșit la iveală epavele a zeci de nave de război germane încărcate cu explozibil, care au fost scufundate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Epavele care se văd sunt parte din numărul imens de vase scufundate în 1944, de-a lungul Dunării, din flota Germaniei naziste  în timp ce se retrăgeau din fața forțelor sovietice. Acestea îngreunează traficul fluvial când nivelul apei scade, arată Reuteres.

sursa foto: captura Reuters

Seceta din acest an – considerată de oamenii de știință drept o consecință a încălzirii globale – a scos la iveală peste 20 de epave, pe o porțiune a Dunării, în apropiere de Prahovo, în estul Serbiei, multe dintre acestea conținând încă tone de muniție și explozibili și reprezentând un pericol pentru navigație.

„Flotila germană a lăsat în urmă un mare dezastru ecologic care ne amenință pe noi, oamenii din Prahovo”, a declarat Velimir Trajilovic, 74 de ani, un pensionar din Prahovo care a scris o carte despre navele germane.

Lucrătorii din industria locală a pescuitului sunt, de asemenea, în pericol, inclusiv cei din România, care se află chiar peste râu.

Lunile de secetă și temperaturile record au îngreunat traficul fluvial pe arterele vitale din alte părți ale Europei, inclusiv din Germania, Italia și Franța. În Serbia, autoritățile au recurs la dragare pentru a menține deschise căile de navigație pe Dunăre.

G4media

De același autor

Related Articles