Doliu în SUA. 29 de oameni au murit, iar alte zeci de persoane au fost rănite

În Statele Unite, preşedintele Donald Trump a cerut ca drapelele arborate în clădirile oficiale să fie coborâte în bernă până joi, după cele două atacuri armate petrecute în cursul weekend-ului trecut. 29 de oameni au murit, iar alte zeci de persoane au fost rănite.

A fost mai întâi atacul armat din statul american Texas. Cel puţin 20 de persoane au fost ucise şi 26 rănite într-un centru comercial din El Paso, oraş aflat la graniţa cu Mexicul. Atacatorul, un bărbat alb de 21 de ani, a fost reţinut de forţele de ordine, iar procurorii au anunţat că vor cere pedeapsa cu moartea. Presa americană scrie că, în momentul atacului, în centrul comercial se aflau nu mai puţin de 3.000 de oameni. La rândul său BBC citează poliţia americană şi relatează că trăgătorul ar fi postat pe o pagină de internet folosită de extremişti un manifest de patru pagini în care afirmă că atacul reprezintă un răspuns la ceea ce a numit ‘invazia hispanică a Texasului’. Se crede de altfel că ar fi vorba de o motivaţie rasistă în spatele atacului.

13 ore mai târziu are loc un al doilea incident armaţ în oraşul Dayton din Ohio. Mor 9 oameni împuşcaţi în mai puţin de un minuţ iar alţii 27 sunt răniţi. Forţele de ordine intervin extrem de rapid şi îl ucid pe atacator. Ar fi vorba tot de un bărbat alb, de 24 de ani, după cum a anunţat poliţia, care mai spune că printre cei care şi-au pierdut viaţa se numără şi sora atacatorului.

Este readusă astfel în atenţie problema regimului armelor de foc în SUA. Apare însă şi o nouă controversă, cea a naţionalismului alb. Democraţii americani înscrişi în cursa internă pentru desemnarea unui candidat în alegerile prezidenţiale de anul viitor din SUA l-au criticat dur pe actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump, afirmând că, prin retorica sa, alimentează acest curent.

sursa RRA