Românii Emil şi Rodica Rădiţă au fost condamnaţi pe viaţă de un tribunal din Canda şi vor trebui să petreacă cel puţin 25 de ani în închisoare, pentru decesul fiului lor Alex, în vârstă de 15 ani, pe care, „în mod deliberat”, l-au lăsat să moară.

Copilul suferea de diabet tip 1 şi nu a primit niciodată tratamentul de care avea nevoie, astfel că, atunci când a fost descoperit de autorităţi, cântărea doar 17 kilograme şi avea trupul acoperit de peste 40 de răni şi ulceraţii.

„Alex Rădiţă a fost blestemat”, a fost replica finală a pledoariei procurorului în procesul în care cei doi părinţi au fost judecaţi pentru crimă de gradul I.

Cei doi români sunt membri ai bisericii penticostale şi au refuzat să îl trateze pe copil. Unul dintre medicii care l-au consultat pe Alex Rădiţă şi au încercat să-i convingă pe părinţi să îi ofere tratamentul de care avea nevoie a declarat în faţa instanţei: „Ea (mama – n.r.) şi Dumnezeu aveau să ne dovedească că greşim. Dumnezeu îl va face bine”.

Corpul băiatului era plin de răni

Atunci când paramedicii au ajuns la casa familiei Rădiţă, în mai 2013, au găsit trupul copilului pe patul său, arătând mai mult ca un schelet decât ca un corp omenesc. Era atât de slăbit şi deshidratat încât doctorii au estimat că acesta seamănă cu cel al unui copil de 15 ani doar în proporţie de 0,1%.

Adolescentul avea pe gât o rană atât de adâncă încât era vizibil osul mandibular, iar muşchii gâtului erau aproape în totalitate lichefiaţi, a declarat medicul legist Jeffery Gofton. 44 de răni şi ulceraţii au fost găsite pe cadavrul băiatului, iar dinţii îi erau putreziţi până la rădăcină, a adăugat acesta.

Patricia MacDonald, fostul asistent social al lui Alex Rădiţa: „Alex era un băieţel foarte curajos şi isteţ şi şi-ar fi dorit ca viaţa lui să însemne ceva. Sunt fericită cu verdictul. Cred că i s-a făcut dreptate lui Alex, a cărui viaţă s-a încheiat cumplit, oribil. Mă bucur că părinţii lui au fost traşi la răspundere”.

Emil şi Rodica Rădiţa mai au încă şapte copii asupra cărora şi-au pierdut drepturile legale.

FOTO: gandul.ro