Discuții la Bruxelles cu oficialii europeni privind teme legate de PNRR și de viitoarea lege a pensiilor speciale

Miniștrii de la muncă, finanțe și fonduri europene au programată astăzi și mâine o vizită la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni teme legate de PNRR și de viitoarea lege a pensiilor speciale.

În principal, autoritățile române doresc să își asume un procent de deficit bugetar care să fie până la 5,5% și eliminare a pragului de 9,4% din produsul intern brut pentru plata pensiilor.

Ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, va avea sarcina să prezinte oficialilor europeni noile modificări care trebuie să fie făcute legii pensiilor speciale și care sunt cerute de Curtea Constituțională.

După ce guvernul român a stabilit cu oficialii europeni forma legii pensiilor speciale, forma pe care parlamentul a adoptat așa cum a trimis-o executivul, Curtea Constituțională a fost sesizată și a făcut observații privind unele articole ca neconstituționale. Acum, ministrul muncii va oferi detalii privind elementele neconstituționale și cum trebuie ele să fie modificate pentru a respecta decizia Curții Constituționale.

Simona Bucura-Oprescu va aminti și de intenția guvernului de a impozita cu 15% partea care depășește salariul mediu net din pensiile speciale. Şi tot ministrul muncii va trebui să îi convingă pe oficialii europeni să se renunțe la procentul de 9,4% din PIB, care este alocat pentru plata pensiilor, și să promită că va fi elaborată și adoptată o nouă lege a pensiilor care va permite fără probleme plata acestor drepturi financiare.

La rândul lor, miniștrii finanțelor și a fondurilor europene, Marcel Boloș și Adrian Câciu, vor prezenta dorința guvernului de a depăși pragul asumat de 4,4% pe deficitul bugetar din acest an și ca acesta să fie de cinci procente și ceva, și vor renegocia părţi din tratatul RePower EU.

Pentru a-și menține punctele de vedere, cei doi miniștri vor prezenta și elementele din pachetul de legi pentru care guvernul vrea să-și asume răspunderea în fața parlamentului și care se referă la forma administrației de stat, echitatea fiscală și lupta eficientă împotriva evaziunii fiscale.

https://www.romania-actualitati.ro/stiri/in-lume/discutii-la-bruxelles-cu-oficialii-europeni-privind-teme-legate-de-pnrr-si-de-viitoarea-lege-a-pensiilor-speciale-id181639.html

De același autor

Related Articles