Lothar Wieler, directorul Institutului Koch – principalul for pentru prevenirea bolilor infecţioase din Germania – a declarat că există semne clare că al treilea val al pandemiei de coronavirus a început deja în ţara europeană, relatează joi dpa.

Joi se împlineşte un an de când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat pandemie de COVID-19.

În continuare se impune respectarea cu stricteţe a măsurilor de protecţie împotriva contaminării cu SARS-CoV-2, precum purtarea măştii şi distanţarea fizică, în pofida vaccinării care a început deja, a declarat miercuri Wieler într-o întâlnire cu presa la sediul OMS din Geneva.

Campania de vaccinare este o cursă împotriva coronavirusului care suferă mutaţii, dar linia de sosire se întrevede deja, a apreciat el. Dacă nu vor exista întreruperi, ca de exemplu perturbări în procesul de producţie a vaccinurilor, 80% din populaţia Germaniei ar putea fi imunizată împotriva coronavirusului până în toamnă, iar dacă această prognoză se va împlini atunci toate măsurile restrictive ar putea fi ridicate, a apreciat Lothar Wieler.

În ziua în care a fost declarată pandemia, au fost raportate circa 118.000 de infecţii cu SARS-CoV-2 şi 4.300 de decese pe plan mondial. După un an, statisticile OMS relevă aproape 120 de milioane de infectări şi aproximativ 2,6 milioane de decese în lume.

La ora actuală, preocuparea majoră a OMS este distribuirea inegală a vaccinurilor împotriva COVID-19.

Dacă SARS-CoV-2 se răspândeşte nestânjenit în unele părţi ale lumii, mutaţiile şi variantele sale pot constitui un pericol peste toţ a avertizat în mai multe rânduri directorul OMŞ Tedros Adhanom Ghebreyesus. Întrucât ţările mai bogate au contracte directe cu producătorii de vaccinuri, mai puţine doze de ser sunt disponibile pentru mecanismul de acces echitabil la vaccinuri COVAX, sprijinit de OMS.

O a opta încercare a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) de a cere ca peste 100 de ţări să-şi suspende temporar brevetele pentru vaccinurile împotriva coronavirusului în scopul sporirii producţiei a eşuat miercuri, notează dpa