Declaraţie finală la Summitul G20 de la Hamburg

Summitul G20 al ţărilor dezvoltate şi cu economii emergente s-a încheiat ieri, la Hamburg, cu o declaraţie finală. În document Statele Unite au acceptat condamnarea protecţionismului, compromis considerat irealizabil înainte de reuniune, însă, cancelarul german, Angela Merkel, a spus că subiectul rămâne unul delicat.

De asemenea, actul consemnează determinarea tuturor ţărilor din G20 de a implementa măsurile din acordul climatic de la Pariş cu excepţia Statelor Unite.

În contextul violenţelor extreme petrecute în Hamburg pe durata summitului, Angela Merkel a promis sprijinirea celor care au avut de suferit din cauza lor, iar preşedintele federal, Frank-Walter Steinmeier, a anunţat că astăzi va evalua situaţia din oraş.

La Summitul G20 s-a vorbit şi despre migraţie. Italia rămâne din nou singură pentru a gestiona afluxul de migranţi, Roma obţinând un sprijin formal, respectiv înfiinţarea în Libia a unui centru de coordonare şi salvare maritimă complet operaţional, dar premierul italian, Paolo Gentiloni, a subliniat că ţara sa se va implica în continuare în salvarea migranţilor în Marea Mediterană. RRA

De același autor

Related Articles