Alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al Statelor Unite nu a generat doar tensiuni politice la nivel global, ci si un dezinteres tot mai mare al turistilor fata de ofertele venite din SUA. O evaluare facută de Hopper, o agentie de turism online, demonstrează că vizitatorii din cel puţin 94 de tari incep sa dea inapoi in fata atractiilor turistice din Statele Unite, informează Quartz. Numarul pasagerilor straini care sosesc pe aeroporturile americane a scăzut cu pana la 17% in primele saptamani ale anului, sustin analistii Hopper. Momentul a coincis cu pregătirile pentru investirea noului presedinte american, dar si cu ordinul prin care Trump le-a interzis intrarea in tara cetatenilor din sapte state musulmane.

În 2016, fluctuatia numarului pasagerilor internationali a fost de doar 1,8%, ceea ce arata ca scaderea inregistra in prezent iese din tipare. Căutările de bilete pentru curse aeriene spre o anumita tara reprezinta un element care denota interesul vizitatorilor pentru respectiva destinatie si ajuta la emiterea prognozelor pe teremen scurt in industria turistica.

Pana la inregistrarea scaderii numarului de vizitatori din hoteluri, restaurante si alte obiective turistice deschise publicului larg se inregistreaza, de regula, o scadere a interesului manifestat fata de rezervarile online de bilete de avion, arata evaluarea Hopper.
Turismul international este evaluat sub forma de servicii in cadrul exporturilor unei tari, o scadere semnificativa a vizitatorilor avand impact direct in deficitul comercial al acesteia, ceea ce este exact opusul politicii pe care administratia Trump incearca sa o puna in practica.

San Francisco a fost cel mai afectat oras din punct de vedere turistic, interesul calatorilor scazand cu aproximativ 33% in cele 3 saptamani trecute de la instaurarea lui Trump la Casa Alba. Alte şapte metropole mari din SUA au inregistrat o scadere cu 20% a interesului potentialilor turisti pentru a le vizita. În acelasi timp, raportul arata ca numarul de cautari pentru zboruri Rusia-SUA a crescut cu 88% dupa instalarea lui Donald Trump in functie. ziare.com