Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a validat astăzi o revizuire constituţională menită să-i întărească puterile şi care ar urma să fie supusă unui referendum în data de 16 aprilie, a anunţat vicepreşedintele turc, Numan Kurtulmus.
Referendumul „este prevăzut pentru 16 aprilie”, a declarat Kurtulmus în timpul unei alocuţiuni transmise în direcţ, adăugând că „dacă Allah va dori, Turcia va intra într-o nouă eră în seara lui 16 aprilie”, după scrutin.
Reforma constituţionala, votată luna trecută de parlamentul turc, este menită să înlocuiască sistemul parlamentar în vigoare în Turcia cu sistemul prezidenţial.
Ea îi va permite şefului statului să numească şi să revoce miniştri, să promulge decrete şi să declare starea de urgenţă. Funcţia de premier va fi suprimată, fiind înlocuită de unul sau mai mulţi vicepreşedinţi.
Textul a fost adoptat de parlamentul Turciei datorită unei alianţe între partidul islamo-conservator aflat la putere AKP şi partidul dreptei naţionaliste MHP. Erdogan estimează că această revizuire, care i-ar putea permite să rămână la putere până cel puţin în 2029, este necesară pentru a garanta stabilitatea la vârf a Turciei, care se confruntă cu un val fără precedent de atentate şi probleme economice.  (ziare.com)