Cutremur în Mongolia. Cel mai puternic seism din 2021

Un cutremur puternic s-a produs în Mongolia, în zona de nord, la o distanță de aproximativ 50 de kilometri de granița cu Rusia. În ciuda trepidațiilor foarte puternice, în zonă nu au fost înregistrate pagube materiale sau victime omenești.

Seismul a fost înregistrat și în România, la ora 23.32. Acesta a fost cel mai puternic cutremur din anul 2021.

Un seism foarte puternic s-a produs în zona de nord a Republicii Mongolia, în apropiere de granița cu Rusia. Cutremurul care a avut o magnitudine de 6.8 grade pe scara Richter a fost înregistrat marți dimineață foarte devreme. Acesta este unul din cele mai puternice seisme care au lovit regiunea.

Epicentrul acestui seism a fost localizat în apropierea orașului Turt, în zona de sud, la aproximativ 33 de kilometri distanță. Mai exact, zona de epicentru a fost în lacul Khovsgol din nordul Mongoliei, la o adâncime de 10 km. Lacul este la o distanță de 55 de km de granița cu Rusia.

Zona nu este foarte populată, aici fiind amplasate mai multe sate, care numără o populație totală de aproximativ 5.000 de persoane. Deși au fost zguduite puternic, de trepidații, din datele prezentate de Institutul American de Geofizică, riscul ca seismul să fi produs răniţi şi daune este redus.

În România, seismul a fost înregistrat la ora locală 23.32, cu o magnitudine de 6,7 grade pe scara Richter.

Înainte de Mongolia a fost un cutremur în Taiwan

În urmă cu două zile, un cutremur de intensitate mare a fost înregistrat și în Marea Chinei de Sud. Incicentul seismic a dat emoții mari locuitorilor din Taiwan, iar autoritățile au emis o avertizare de tsunami. Cutremurul a avut o magnitudine de 4,8 grade pe scara Richter și a lovit în largul coastei de nord-est a Taiwanului. Acesta s-a produs duminică dimineața, în jurul orei 06.00 (ora României).

Început de an cu seisme în România

Începutul de an, 2021, a venit cu mai multe seisme de intensitate mică și în România. Ultimul, al nouălea, s-a produs în noaptea de joi spre vineri, 7 spre 8 ianuarie. Cutremurul a avut loc în județul Buzău, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 120 de kilometri. Specialiștii INCDFP au măsurat magnitudinea seismului la 2,9 grade pe scara Richter.

Sursa: evz.ro

De același autor

Related Articles