Cutremur de peste 7 în Turcia: Aproape 300 de morți și peste 2000 de răniți

Un cutremur violent de 7,4 a zguduit sud-estul Turciei în dimineața de luni, 6 februarie 2023. Cutremurul s-a produs în apropiere de granița cu Siria. Agenția de Gestionare a Dezastrelor și Situațiilor de Urgență din Turcia (AFAD) a transmis că au urmat 42 de replici, cea mai mare având o magnitudine de 6,6. Cutremurul a fost localizat în orașul Pazarcik, în provincia Kahramanmaras. Aproape 300 de persoane au murit, iar peste 2000 sunt rănite. Președintele Turciei – Recep Tayyip Erdogan – a transmis că „toate unitățile relevante sunt în alertă sub coordonarea AFAD”.

România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei

În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin.

Precizăm faptul că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență.

Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene a transmis că blocul comunitar este pregătit să sprijine Turcia și Siria în urma cutremurului devastator

„Un cutremur devastator a zguduit Turcia și Siria în această dimineață, provocând moartea a sute de persoane și mulți alți răniți. Gândurile noastre sunt îndreptate către oamenii din Turcia și Siria. UE este gata să ajute”, a scris Josep Borrell pe Twitter.

Vicepreședintele Turciei a anunțat că zborurile de pe aeroportul Hatay sunt suspendate din cauza pagubelor provocate de cutremur. Aeroportul se află în sudul Turciei, aproape de granița cu Siria și în apropierea orașului Alep, transmite The Guardian citând Reuters.

Alerta a fost ridicată la scurt timp după ce cutremurul a lovit centrul Turciei și nord-vestul Siriei. Departamentul de Protecție Civilă din Italia recomandase populației din zonele de coastă să se mute pe terenuri înalte.

Creşte numărul morţilor şi în Siria: Cel puțin 237 de oameni au murit în Siria, iar alți 639 sunt răniți.

Autoritățile din Italia au avertizat asupra unui potențial risc de tsunami pe coastă

Oficialii au cerut cetățenilor din zonele de coastă să se mute în zone mai înalte și să aștepte mai multe informații din partea autorităților locale.

Serviciul de monitorizare al Centrului seismologic european-mediteranean a declarat pentru Reuters că evaluează riscul unui tsunami.

„Pe baza datelor procesate de Centrul de Alertă pentru Tsunami (CAT) al Ingv, Departamentul de Protecție Civilă a emis o alertă pentru posibile valuri tsunami care ar putea ajunge pe coasta italiană în urma cutremurului cu magnitudinea 7,9 cu epicentrul între Turcia și Siria la ora 02.17. Vă recomandăm să vă îndepărtați de coastă, să ajungeți în zonele cele mai înalte și să așteptați și urmați indicațiile autorităților locale”, au transmis oficialii italieni.

Sursa: google

De același autor

Related Articles