Consultări pentru formarea noului guvern israelian

Preşedintele Israelului începe consultările pentru formarea noului guvern, cu liderii partidelor reprezentate în Knesseţ în urma recentelor alegeri parlamentare, scrie Radio România Actualități.

Premierul Netanyahu este pe cale să obţină al cincilea mandat în fruntea unei majorităţi parlamentare destul de fragile, care va încerca să contracareze opoziţia formată în jurul Partidului Albastru-Alb, clasat al doilea în alegeri.

Benjamin Netanyahu este susţinut de partide cu interese, adesea contradictorii, după cum explică din Israel, corespondentul Radio România, Dragoş Ciocîrlan.

Partidele mici solicită portofolii în guvern și au propriile pretenții bugetare pentru a-şi respecta promisiunile față de propriul electorat. Uniunea de Dreapta, formată din fostul Partid Național Religioş la care se adaugă și o grupare extremistă, a obținut cinci mandate. E cel mai important reprezentant al mișcării coloniștilor. Această formațiune dorește portofoliul educației și portofoliul justiției. Fără Partidul Israel – Casa Noastră a lui Avigdor Lieberman, Benjamin Netanyahu nu ar avea majoritate în parlament.

Lieberman vrea portofoliul apărării, mână liberă pentru intervenție în zona Gaza, legea mobilizării care include și serviciul militar obligatoriu pentru religioși. Netanyahu încearcă să absoarbă Partidul Kulanu – Noi toți, al lui Moshe Kahlon, pentru a mări numărul de mandat ale partidului său Likud.

sursa RRA

foto RRA/ Premierul israelian Benjamin Netanyahu Foto: facebook.com/Net