China redeschide granițele, pentru prima oară de la începutul pandemiei de COVID-19

Duminică, călătorii au intrat în China pe calea aerului, pe uscat și pe mare, mulți dintre ei dornici să participe la reuniuni mult așteptate, în timp ce Beijingul a deschis granițele care au fost închise de la începutul pandemiei COVID-19, relatează Reuters.

După trei ani, China continentală a deschis trecerile maritime și terestre cu Hong Kong și a pus capăt obligației de a plasa în carantină călătorii care sosesc în China, desființând un ultim pilon al politicii „zero-COVID”, care a protejat cei 1,4 miliarde de locuitori ai Chinei de virus, dar i-a și izolat de restul lumii.

Relaxarea de către China, în ultima lună, a unuia dintre cele mai stricte regimuri COVID din lume, a urmat unor proteste istorice împotriva unei politici care includea teste frecvente, restricții de circulație și închideri în masă care au afectat grav a doua economie a țării.

Cozi lungi s-au format la ghișeele de check-in ale aeroportului internațional din Hong Kong pentru zborurile către orașele continentale, inclusiv Beijing, Tianjin și Xiamen. Mass-media din Hong Kong a estimat că mii de persoane au traversat.

Investitorii speră ca redeschiderea să revigoreze o economie de 17 trilioane de dolari care suferă cea mai mică creștere din aproape jumătate de secol. Dar inversarea bruscă a politicii a declanșat un val masiv de infecții care copleșește unele spitale și provoacă întreruperi ale activității.

Deschiderea frontierei urmează după ce sâmbătă a început „chun yun”, perioada de 40 de zile de călătorie de Anul Nou Lunar, care înainte de pandemie era cea mai mare migrație anuală din lume, când oamenii se întorceau în orașele lor natale sau își luau vacanțe cu familia.

Aproximativ 2 miliarde de călătorii sunt așteptate în acest sezon, aproape dublu față de mișcarea de anul trecut și revenirea la 70% din nivelurile din 2019, spune guvernul.

De asemenea, se așteaptă ca mulți chinezi să înceapă să călătorească în străinătate, o schimbare mult așteptată pentru locurile turistice din țări precum Thailanda și Indonezia. Dar mai multe guverne – îngrijorate de creșterea bruscă a COVID din China – impun restricții asupra călătorilor din această țară.

Călătoriile nu vor reveni rapid la nivelurile de dinaintea pandemiei din cauza unor factori precum lipsa zborurilor internaționale, spun analiștii.

Duminică, China a reluat eliberarea pașapoartelor și a vizelor de călătorie pentru rezidenții continentali, precum și a vizelor obișnuite și a permiselor de ședere pentru străini. Beijingul are cote privind numărul de persoane care pot călători între Hong Kong și China în fiecare zi.

Sursa foto: Unsplash / Kate Trifo

Cele mai citite

Related Articles