Cetăţenii turci sunt chemaţi, astăzi, la urne la un referendum pentru schimbarea Constituţiei.

Consultarea populară îi va putea conferi noi puteri preşedintelui Tayyip Erdogan şi ar putea aduce cea mai radicală schimbare a sistemului politic din istoria modernă a Turciei.

Urnele s-au deschis de puţin timp în Turcia, iar sondajele de opinie arată un uşor avans al taberei „Da”.

Un vot în acest sens al înlocui democraţia parlamentară a Turciei cu un sistem prezidenţial atotputernic şi l-ar putea menţine pe Erdog(an la putere cel puţin până în 2029 – spun analiştii.

Aproximativ 55 de milioane de persoane au drept de vot în cele aproape 170 de mii de secţii de votare. Referendumul a divizat profund Turcia – comentează agenţia Reuters.

Preşedintele Erdogan şi susţinătorii săi spun că schimbările sunt necesare pentru a amenda actuala Constituţie scrisă de generali după lovitura de stat din 1980.

Oponenţii argumentează însă că schimbările duc către autoritarism, într-o ţară în care 40 de mii de persoane au fost arestate şi 120 de mii concediate sau suspendate după lovitura de stat eşuată din iulie anul trecut.

Relaţiile dintre Turcia şi Europa au ajuns la un nivel foarte scăzut în timpul campaniei pentru referendum. Germania şi Olanda s-au aflat printre ţările care au împiedicat miniştrii turci să participe la demonstraţii de sprijin. RRA