Ceremonii în Franţa, la 77 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial pe continent

Europa occidentală marchează, astăzi, 77 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial pe continent. Este sărbătoare naţională în Franţa, unde au loc o serie de ceremonii.

Ceremonii militare vor avea loc la cimitirele militare şi în faţa monumentelor. Ca în fiecare an, pe 8 mai preşedintele republicii va depune coroane de flori la statuia generalului Charles de Gaulle de pe Bulevardul Champs-Elysées din Paris şi la Mormântul soldatului necunoscut de sub Arcul de Triumf.

Ziua Victoriei are loc anul acesta într-un context internaţional tensionat din cauza războiului din Ucraina, aliaţii de acum 77 de ani situându-se astăzi pe poziţii divergente. Ieri, în discursul de învestitură la preluarea celui de-al doilea mandat de preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron a subliniat nevoia de unitate a europenilor pentru a face faţă împreună provocărilor secolului nostru.

Emmanuel Macron: Este timpul unei acţiuni hotărâte pentru Franţa şi Europa. Să acţionăm mai întâi pentru a evita orice nouă escaladare a agresiunii ruse în Ucraina, să acţionăm pentru a construi o nouă pagină şi o nouă autonomie pe continentul nostru, iar mâine, în timp ce Putin va defila ameninţător la Moscova, europenii se vor reuni la Strasbourg, în Parlamentul European, pentru a face bilanţul Conferinţei pentru viitorul Europei, cea mai largă consultare populară din istoria Uniunii, o idee propusă de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Timp de un an, cetăţenii din cele 27 de ţări membre s-au putut exprima deschis la reuniuni şi evenimente diverse sau pe platformă dedicată pe internet în legătură cu priorităţile şi aşteptările pe care le au de la proiectul european.

De același autor

Related Articles