CE recomandă ridicarea tuturor restricțiilor de călătorie în interiorul Uniunii Europene

Comisia Europeană a recomandat astăzi ridicarea tuturor restricțiilor de călătorie în interiorul Uniunii Europene și al Spațiului Schengen, începând din 15 iunie, iar pentru Balcanii Occidentali de la 1 iulie.

În timp ce majoritatea statelor din Uniunea Europeană și din Spațiul Schengen își vor redeschide din 15 iunie frontierele care le separă, unele, cum este Spania, prevăd că această măsură să intre în vigoare mai târziu.

Executivul blocului comunitar preconizează ca toate restricțiile aplicate pentru combaterea pandemiei de COVID-19 să fie ridicate la acea dată.

De asemenea, Comisia are în vedere o redeschidere parțială și progresivă a frontierelor externe ale Uniunii Europene și ale Spațiului Schengen după data de 30 iunie.

Decizia finală privind redeschiderea granițelor le aparține însă statelor membre, Bruxelles-ul neputând face decât recomandări. Potrivit Comisiei Europene, călătorilor care vin din țările Balcanilor occidentali, Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia ar trebui să li se permită intrarea în Uniunea Europeană, având în vedere că în țările respective situația epidemiologică este similară sau chiar mai bună decât în Uniunea Europeană.

Totodată executivul comunitar cere statelor Uniunii Europene să se pună de acord asupra unei liste de țări terțe pentru care vor fi ridicate restricțiile în funcție de situația lor sanitară. RRA

De același autor

Related Articles