Catedrala Notre-Dame va fi reconstruită în cinci ani, promite Emmanuel Macron

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a promis că Notre-Dame va fi reconstruită în cinci ani, scrie Agerpres.

Promisiunea a fost făcută în cadrul unui discurs televizat: „Suntem o naţiune de constructori şi avem atât de mult de reconstruit. Da, vom reconstrui Catedrala Notre Dame şi o vom face şi mai frumoasă decât a fost. Şi vreau ca munca să se încheie în cinci ani începând de acum. Putem face acest lucru!”.

Macron a spus că împărtăşeşte speranţa şi durerea naţiunii, după incendiul devastator şi i-a lăudat pe pompierii care şi-au riscat vieţile pentru a lupta cu flăcările, ca şi pe cei bogaţi şi pe cei nu atât de bogaţi care au promis bani pentru restaurare. Oficialităţile cred că focul mai avea nevoie de foarte puţine minute pentru ca întreaga clădire să fie distrusă.

La rândul lui, ministrul ajunct de interne al Franţei, Laurent Nunez, a declarat marţi, că aproximativ 25 de pompieri şi-au ricat viaţa pentru a salva de la o distrugere totală Catedrala Notre-Dame din Paris. Timp de nouă ore, pompierii au luptat cu flăcările pentru a salva structura clădirii şi comorile pe care le adăposteşte, printre care se numără şi o relicvă considerată a fi cununa de spini pe care a purtat-o Mântuitorul înainte de a fi crucificat. Un pompier a fost rănit în acţiune.

„Pompierii au intrat în cele două turnuri ale catedralei şi şi-au riscat propriile vieţi pentru a stinge flăcările din interiorul structurii. Trebuie să salutăm curajul şi determinarea lor”, a declarat Laurent Nunez.

Procurorii francezi au declarat că incendiul a fost accidental şi nu a fost generat intenţionat.

sursa foto Agerpres