Brexit-ul, tot mai îndepărtat

Premierul britanic Theresa May se confruntă cu tot mai multe voci care îi cer demisia, în condiţiile în care devine mai clar pe zi ce trece că legea privind Brexitul pe care o va prezenta în Camera Comunelor la începutul lunii iunie nu are şanse de a obţine sprijinul parlamentar, transmite Radio România Actualităţi.

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi la Londra, Dan Vasiliu, mai mulţi membri ai cabinetului au declarat că Theresa May nu poate rămâne la conducerea executivului, în timp ce alţii au insistat că ea trebuie totuşi să-şi prezinte planul în parlament: „Mai multe voci, partide diferite, acelaşi mesaj – premierul trebuie să demisioneze.Conservatorii eurosceptici au încercat aseară încă o dată să schimbe regulamentul intern pentru a forţa un vot de neîncredere la adresa Theresei May, dar fără nici un rezultat.

Totuşi prim-ministru se va întâlni mâine cu preşedintele Comitetului Executiv al partidului pentru a discuta despre plecarea sa din Downing Street.

Ieri însă Theresa May a continuat să lupte pentru planul său Brexit.

„Dacă vrem să livrăm Brexitul în acest parlament trebuie să adoptăm un acord de ieşire şi nu putem face asta fără să votăm în privinţa chestiunilor care ne-au divizat cel mai mult.Până la urmă misiunea noastră este să luăm decizii, nu să le evităm”, a spus Theresa May.

Între timp ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Andrea Leadsom, care cel mai probabil va intra în cursa pentru şefia Partidului Conservator şi-a anunţat demisia din guvern, spunând că nu poate susţine planul premierului.

Alţi miniştri i-au cerut aseară să se întâlnească în privat cu Theresa May pentru a discuta propunerile sale, dar prim ministrul i-a refuzaţ invocând faptul că vrea să se concentreze asupra alegerilor europarlamentare care au loc astăzi în Regatul Unit.”