Backstop-ul irlandez nu va fi eliminat din acordul pentru Brexit, afirmă liderii europeni

56

Liderii Uniunii Europene au respins cererea premierului britanic, Boris Johnson, de a îndepărta backstop-ul irlandez din cadrul acordului pentru Brexit.

Principalul negociator european pentru Brexit, Michel Barnier, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au declarat că planul premierului britanic este “nerealist”. Blocul comunitar doreşte ca backstop-ul să reprezinte o garanţie ca verificările vamale să nu fie reinstituite la frontiera irlandeză.

Michel Barnier a spus că este deschis la eventuale noi idei din partea Regatului Unit dacă acestea vor fi compatibile cu actualul acord pentru Brexit, însă limbajul pozitiv s-a oprit aici. Barnier a declarat că principala cerere a lui Boris Johnson, de eliminare a backstop-ului, este inacceptabilă.

Johnson a discutat deja la telefon cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, al cărui mandat se încheie în ziua în care va avea loc plecarea Marii Britanii din UE, 31 octombrie. Juncker a repetat că actualul acord de retragere este “singurul şi cel mai bun”.

sursa RRA