Bilanțul global al pandemiei de coronavirus se apropie de 34 de milioane de cazuri și 1.013.000 de decese, potrivit Universității de Medicină Johns Hopkins. SUA continuă să fie cea mai afectată țară, cu mai mult de 7,2 milioane de infectări și 207.000 de morți.

În America Latină, Brazilia a înregistrat peste 1.000 de morți și 33.000 de infectări în ultimele 24 de ore și a ajuns la 144.000 de decese și 4,8 milioane de cazuri.

Epidemia avansează cel mai rapid în India, care are peste 6,2 milioane de cazuri și 97.000 de morți, dar situația se agravează tot mai mult și în Europa; numai Franța a înregistrat 13.000 de cazuri în ultimele 24 de ore, iar autoritățile iau în calcul extinderea restricțiilor în plan local, pentru a încetini pandemia, după cum transmite corespondentul RRA la Paris, Daniela Coman.

Parisul și încă trei orașe mari – Lyon, Lille și Grenoble – se tem să nu depășească limita care le-ar putea aduce în starea de alertă maximă impusă la începutul acestei săptămâni Marsiliei. Premierul Jean Castex are programate discuții separate în videoconferință cu cei patru primari pentru a revedea punctajul și a le cere să ia măsuri suplimentare în lupta împotriva propagării coronavirusului. 

După ce la începutul lunii guvernul a prezentat strategia de acțiune pentru un eventual val doi epidemic, bazată pe măsuri adaptate a nivel local, în funcție de gravitatea situației, la sfârșitul săptămânii trecute a trebuit să facă față protestelor autorităților locale și cetățenilor din Marsilia, care s-au simțit discriminați că numai în zona lor s-a impus închiderea restaurantelor, alături de alte măsuri restrictive, pentru două săptămâni. Guvernul este supus presiunilor venite din partea spitalelor, ai căror medici fac apel la populație să fie prudentă, pentru a nu retrăi drama din primăvară. Chiar dacă cei mai mulți îi arată cu degetul pe tineri pentru această reactivare a epidemiei, ministrul pentru învăţământul superior a declarat că soluția închiderii universităților nu este luată în calcul. RRA