1427722607_382

Dupã ani lungi de dezbateri, Austria va pune capãt excepției pe care o reprezintã în Europa și va interzice, din 2018, fumatul în cafenele și restaurante, a anunțat vineri guvernul, preluat de AFP.

„Am intrat în sfârșit în Europa în ceea ce privește protecția nefumãtorilor”, a spus ministrul sãnãtãții, Sabine Oberhauser.

Actuala legislație, care dateazã din 2009, interzice fumatul în locurile publice, dar prevede o listã lungã de excepții care privesc mai ales sectorul alimentației publice. În pluș ea nu prea este respectatã, dupã cum recunoaște guvernul. Viitoarea interdicție se referã și la țigara electronicã. La hoteluri însã se poate amenaja un spațiu pentru fumãtori, dar fãrã consumație.

În pofida faptului cã primele legi împotriva fumatului dateazã din 1992, în Austria existã încã multe centre comerciale prevãzute cu spații pentru fumãtori, iar în unele spitale se pot gãsi tutungerii. Și prețul pachetelor de țigãri este printre cele mai mici din Europa.

O treime din populația austriacã este fumãtoare, potrivit celui mai recent barometru european, realizat la începutul anului 2012, fațã de o medie de 28% în Uniunea Europeanã.

Decizia guvernamentalã este însoțitã de o stimulare fiscalã pentru cafenelele și restaurantele care vor aplica mãsura din 2016. Ea este totuși foarte contestatã de sectorul alimentației publice, care amintește investițiile efectuate în ultimii ani pentru crearea unor zone separate în localuri pentru fumãtori. Camera de Comerț austriacã a anunțat deja cã studiazã posibilitatea depunerii unei sesizãri la Curtea Constituționalã.

Agerpres

sursa foto: ghidul aradean.ro