Atenţionare de călătorie pentru Islanda: Stare de urgenţă din cauza pericolului de erupţie vulcanică

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Islanda că Departamentul de Protecţie Civilă şi Managementul Situaţiilor de Urgenţă islandez a declarat stare de urgenţă din cauza pericolului de erupţie vulcanică în zona Sundhnjukagir, la nord de oraşul Grindavik.

Astfel, a fost dispusă evacuarea obligatorie a oraşului Grindavik, operaţiune care a fost încheiată.

”Cetăţenii care au nevoie de asistenţă pot contacta numărul unic de urgenţă ‘112’. Înregistrările privind evacuarea se vor efectua la centrele de asistenţă din Korn, centrul Vallaskoli din Selfoss şi în centrul sportiv de pe Sunnubraut din Reykjanesbaer. Totodată, persoanele care au posibilitatea să se îndrepte direct către alte spaţii pot suna la ‘1717’ pentru a înregistra acest lucru. Cei care au părăsit deja oraşul, dar nu s-au înscris trebuie să apeleze la ‘1717’ şi să se înregistreze”, se arată într-un comunicat al MAE transmis sâmbătă AGERPRES.

Autorităţile locale reamintesc tuturor cetăţenilor că pentru informaţii suplimentare pot contacta linia de asistenţă a Crucii Roşii: 1717.

Sfaturile şi instrucţiunile autorităţilor islandeze (în limba engleză) sunt disponibile pe site-ul Departamentului de Protecţie Civilă şi Managementul Situaţiilor de Urgenţă islandez (https://www.almannavarnir.is/) al Oficiului Meteorologic al Islandei (https://en.vedur.is/). Sfaturile şi instrucţiunile autorităţilor islandeze (în limba engleză) sunt disponibile la https://safetravel.is/.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Copenhaga: +45 39 40 71 77, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Regatul Danemarcei şi Islanda: +45 27 35 55 37.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să respecte cu stricteţe instrucţiunile autorităţilor islandeze, să consulte paginile de Internet https://www.almannavarnir.is/, https://en.vedur.is/, https://safetravel.is, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia ‘Călătoreşte în siguranţă’ (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie. 

Agerpres

Foto Gunnar Freyr Gunnarsson – Icelandic Explorer/Facebook

De același autor

Related Articles