Trei persoane au fost ucise şi mai multe rănite azi-dimineaţă într-un atac cu cuţitul în Catedrala Notre-Dame din Nisa, în sudul Franţei. Două dintre victime sunt femei şi, potrivit unor surse, una dintre ele ar fi fost decapitată, cea de-a treia ar fi paznicul bisericii.

Potrivit martorilor, atacatorul, care a fost împuşcat de poliţişti, a strigat „Allahu Akbar!” (Dumnezeu e mare!). Atacul s-a petrecut în jurul orei locale 9:00. Presupusul atacator a fost arestat şi la locul incidentului au sosit echipe de genişti pentru a verifica zona.

Ministrul de interne, Gérald Darmanin, a organizat o reuniune de criză a oficialilor guvernamentali, iar Adunarea Naţională a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor.

Atacul survine la mai puţin de două săptămâni de când un militant islamist a decapitat un profesor, lângă Pariş după ce acesta a prezentat elevilor caricaturi cu profetul Mohamed. Un purtător de cuvânt al poliţiei, Laurent Martin de Frémonţ a declarat pentru postul de televiziune BFM TV că recentul atac pare să fi fost comis într-o manieră similară. El a adăugat că numărul victimelor ar putea creşte şi că „o femeie şi un bărbat au fost decapitaţi în timpul atacului. Este posibil să existe şi un al doilea atacator. Nu avem nicio certitudine în această privinţă, în prezent situaţia este foarte confuză.”

Măsurile de siguranţă vor fi întărite în următoarele zile în toate bisericile din Franţa.

Preşedintele Emmanuel Macron va ajunge în scurt timp în sudul Franţei. El va fi însoţit de premierul Jean Castex, de ministrul de interne, care au părăsit de urgenţă lucrările Parlamentului. Adunarea Naţională a Franţei reunită azi-dimineaţă pentru a dezbate şi vota o nouă izolare generalizată a populaţiei ţării la domiciliu din cauza agravării situaţiei epidemice şi-a suspendat şedinţa după ce a păstrat un minut de reculegere după atacul de la Nisa.

Măsurile de siguranţă vor fi întărite în următoarele zile în toate bisericile din Franţa în aşteptarea zilei de duminică când catolicii marchează Sărbătoarea tuturor Sfinţilor, o zi de comemorare a morţilor când mulţi oameni merg la slujbă. Ameninţarea teroristă este la un nivel foarte ridicat în Franţa. În urmă cu două săptămâni un profesor a fost decapitat în plină stradă de un islamist cecen. Manifestări publice de ură împotriva Franţei au avut loc în ultimele zile în mai multe ţări musulmane ca urmare a incitărilor şi atacurilor lansate de preşedintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan.

RRA

foto Agerpres