[UPDATE] Atac armat în Mali soldat cu 18 morţi. Ostaticii au fost eliberați, poliţia este acum pe urmele teroriştilor

mali

[UPDATE] Teroriștii care au luat vineri ostatici în hotelul Radisson Blu din capitala statului african Mali, Bamako, nu mai au în prezent sub control niciuna dintre aceste persoane, dar ei încă nu au fost capturați de trupele de intervenție, care au găsit în hotel 18 cadavre, transmite AFP, potrivit AGERPRES.

În prezent, teroriștii nu mai au niciun ostatic și forțele de ordine sunt pe urmele lor”, a declarat ministrul securității interne din Mali, Salif Traoré.

În același timp, o sursă de securitate străină a declarat că în hotel au fost găsite 18 cadavre și că trupe speciale franceze venite din Burkina Faso participă la operațiune alături de cele maliene. Dintre cele 170 de persoane luate ostatice 140 sunt clienți și 30 angajați ai hotelului. Clienții sunt cei mai mulți străini, de cel puțin opt naționalități. Conform ultimelor informații, numărul malienilor din hotel ar fi fost de 45, iar printre străini s-ar număra 20 de indieni, 7 algerieni, 2 germani, 4 belgieni, cel puțin 7 chinezi, cel puțin 2 americani, 15 francezi (dintre care 12 angajați ai companiei Air France), 7 turci (membri ai echipajului unui avion al Turkish Airlines), 2 ivorieni, doi spanioli, un rus, un senegalez și un canadian.

Atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă africană Al-Mourabitoun, afiliată Al-Qaida. Identitatea celor decedați încă nu este cunoscută. Autoritățile locale afirmă că doi sau trei atacatori au fost uciși, fiind confirmată și moartea unui belgian, înalt funcționar în cadrul parlamentului valon.

***

Ora 17.00: Forțele de securitate maliene au lansat vineri o operațiune asupra Hotelului Radisson din Bamako, unde 137 de persoane – printre care șapte cetățeni chinezi, șase angajați ai companiei Turkish Airlines și francezi, al căror număr nu se cunoaște deocamdată – au fost luate ostatice de bărbați înarmați, transmite AFP. Ministerul malian al Securității Interne a declarat că cel puțin trei ostatici au fost uciși de atacatori.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, citat de AFP, a precizat că 10 persoane au fost evacuate din imobil.

Conform Reuters, operațiunea forțelor maliene beneficiază de sprijin logistic din partea Franței, în condițiile în care o sursă apropiată președintelui francez Francois Hollande a declarat că printre ostatici se numără și cetățeni francezi.

Agenția de presă britanică precizează că bărbați înarmați strigând „Allah Akbar” au intrat vineri dimineață în Hotelul Radisson din Bamako, unde se aflau cetățeni străini, luând ostatici, potrivit unei alte surse diplomatice. Aceasta a făcut referire la doi sau trei atacatori înarmați.

Consulul României în Mali nu a confirmat, până la această oră, dacă ar fi cetăţeni români printre prizonieri.

***

Ora 13.00: Persoane înarmate au atacat vineri dimineaţă un hotel de lux frecventat de cetăţeni străini din capitala statului Mali, Bamako, şi se pare că au luat ostatici, au declarat o sursă din forţele de securitate şi un martor, citaţi de Reuters în pagina electronică.

Atacul a vizat hotelul Radisson Blu, situat la vest de centrul oraşului, într-un cartier în care se află sediile unor ministere şi ale unor misiuni diplomatice, potrivit surselor citate.

“Au fost focuri de armă dimineaţă devreme. Se pare că este o tentativă de luare de ostatici. Poliţia este acolo şi izolează zona”, a declarat sursa din domeniul securităţii.

Potrivit unor martori din zonă, poliţia a înconjurat hotelul şi a blocat drumurile care duc spre cartier.

Ambasada Statelor Unite din Mali a informat pe Twitter că este la curent cu operaţiunea armată de la hotelul Radisson şi i-a sfătuit pe cetăţenii americani să rămână în case.

Nordul statului Mali a fost ocupat în 2012 de luptători islamişti, unii având legături cu Al-Qaida. Deşi aceştia au fost eliminaţi în urma unei operaţiuni militare condusă de Franţa, violenţele sporadice continuă.

Doi bărbaţi înarmaţi au luat ostatice vineri dimineaţă 170 de persoane la hotelul Radisson Blu din capitala statului Mali, Bamako, imobilul fiind înconjurat de soldaţi locali, ajutaţi de trupele ONU, relatează CNN.

Potrivit reprezentanţilor hotelului, care este frecventat de cetăţeni străini, doi bărbaţi înarmaţi au luat ostatici 140 de clienţi şi 30 de angajaţi.

Soldaţii din Mali, ajutaţi de trupele ONU, au înconjurat hotelul în care se desfăşoară luarea de ostatici, care nu a fost revendicată deocamdată.

Săptămâna aceasta a fost o delegaţie mare pentru procesul de pace la hotelul Radisson din Bamako”, a declarat Olivier Saldago, purtător de cuvânt al Misiunii ONU de stabilizare în Mali (MINUSMA).

Saldago a precizat că forţele MINUSMA îi ajută în prezent pe soldaţii din Mali în teren.

Anterior, o sursă din forţele de securitate şi un martor au declarat pentru Reuters că persoane înarmate au atacat vineri dimineaţă un hotel de lux frecventat de cetăţeni străini şi se pare că au luat ostatici.

Hotelul Radisson Blu este situat la vest de centrul oraşului, într-un cartier în care se află sediile unor ministere şi ale unor misiuni diplomatice.

Au fost focuri de armă dimineaţă devreme. Se pare că este o tentativă de luare de ostatici. Poliţia este acolo şi izolează zona”, a declarat sursa din domeniul securităţii.

Potrivit unor martori din zonă, poliţia a înconjurat hotelul şi a blocat drumurile care duc spre cartier.

Ambasada Statelor Unite din Mali a informat pe Twitter că este la curent cu operaţiunea armată de la hotelul Radisson şi i-a sfătuit pe cetăţenii americani să rămână în case.

Nordul statului Mali a fost ocupat în 2012 de luptători islamişti, unii având legături cu Al-Qaida. Deşi aceştia au fost eliminaţi în urma unei operaţiuni militare condusă de Franţa, violenţele sporadice continuă.

Ştire în actualizare!

Sursa foto: Reuters

De același autor

Related Articles