Atac armat la Copenhaga: Trei morţi, un danez de 22 de ani arestat

Un atac armat a făcut duminică trei morţi şi mai mulţi răniţi într-un centru comercial din Copenhaga, potrivit poliţiei care a arestat un suspect, un danez de 22 de ani, notează AFP.

Tânărul, înarmat potrivit martorilor cu o puşcă de mari dimensiuni, a fost arestat fără violenţă la scurt timp după sosirea poliţiei în vecinătatea galeriei comerciale Fields, situată între centrul oraşului şi aeroportul capitalei daneze.

Sunt trei morţi şi mai mulţi răniţi, trei dintre ei în stare critică‘, a declarat inspectorul-şef al poliţiei din Copenhaga, Soeren Thomassen, într-o conferinţă de presă.

Motivele suspectului, descris de poliţie drept un ‘etnic danez’ de 22 de ani, rămân neclare. El era cunoscut de poliţie, ‘dar numai periferic’, a explicat Thomassen. ‘Nu era cineva pe care îl cunoaşteam în mod special’, a adăugat inspectorul-şef.

Cele trei persoane ucise sunt un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani şi doi tineri a căror vârstă nu au fost precizată.

Pe reţele sociale, vedem înflorind că ar fi vorba despre un motiv rasist sau o altă formă de motiv, dar nu pot spune ca avem ceva care să susţină asta în acest moment’, a precizat şeful anchetei.

Poliţia a confirmat, totodată, că anchetează asupra unor înregistrări video publicate online afirmând că acestea îl arată pe suspect înarmat şi cu ţeava îndreptată spre tâmplă, ceea ce îi pune în discuţie şi starea psihiatrică. Mai devreme, anchetatorii au refuzat să excludă ‘un act de terorism’ şi au explicat că ipoteza lor este că presupusul atacator a acţionat singur.

Tragedia a avut loc în jurul orelor 17.30, (15.30 GMT), provocând panică. Mulţi vizitatori se aflau acolo înaintea unui concert al solistului britanic Harry Styles într-o mare sală din apropiere, care a fost anulat seara. Potrivit martorilor intervievaţi de presa daneză, suspectul a încercat să atragă în capcană victime, spunând, de exemplu, că arma lui este falsă pentru a le determina să se apropie. ‘Era suficient de psihopat încât să urmărească oamenii, dar nu fugea’, a declarat un martor intervievat de televiziunea publică DR.

Când s-au auzit primele împuşcături, peste o sută de persoane s-au repezit să iasă din centrul comercial, potrivit imaginilor incidentului. Alţii au fost nevoiţi să se ascundă înăuntru.

A fost înfiinţată o celulă de criză, potrivit primarului oraşului Copenhaga, Sophie Haestorp Andersen, precum şi un centru de consiliere psihologică. Poliţia nu a oferit nicio indicaţie cu privire la motivele atacului armat. Imaginile arestării îl arată pe suspect, îmbrăcat într-o salopetă albă pentru a păstra probele ADN, fiind ridicat de poliţie.

Premierul danez, Mette Frederiksen, a acuzat un ‘atac crud’ într-un centru comercial unde se găseau ‘adulţi, tineri şi copii’. Regina Margrethe a II-a a Danemarcei şi mai mulţi lideri străini au transmis gândurile lor şi condoleanţe.

Ultimul atentat la Copenhaga a avut loc la 14 şi 15 februarie 2015, când focuri de armă cu motivaţie islamistă au făcut doi morţi şi cinci răniţi.

Agerpres

De același autor

Related Articles