Armata israeliană a început să acționeze și în sudul Fâşiei Gaza

Surse medicale palestiniene afirmă că 26 de persoane au fost ucise sambata, 18 noiembrie, la primele ore, în orașul Khan Yunis, din sudul Fâșiei Gaza, în urma unui atac aerian israelian care a lovit trei clădiri rezidențiale.

Directorul spitalului Nasser din oraș a spus că alți 23 de oameni au fost răniți grav. Israelul a anunțat ieri că își va extinde operațiunile militare, după ce cu o zi înainte a aruncat pliante la Khan Yunis prin care le cerea oamenilor să plece, deși le spusese până de curând că vor fi în siguranță în sudul enclavei.

De altfel, fostul premier israelian Ehud Olmert a declarat pentru Euronews că centrul subteran de comandă al Hamas este la Khan Yunis și nu la Spitalul Shifa din orașul Gaza, pe care trupele israeliene îl scotocesc în continuare.

În acest timp au apărut noi informații despre tratativele de eliberare a ostaticilor capturați de Hamas în timpul atacului care a declanșat războiul din urmă cu 6 săptămâni.

Înainte ca operațiunile militare israeliene din nordul Fâşiei Gaza să se fi încheiat, armata israeliană a început să acționeze și în sudul Fâșiei, în special cu aviația militară.

În urmă cu o zi, deasupra orașului Khan Yunis au fost împrăștiate programații care cereau populație să părăsească localitatea spre taberele de corturi ridicate pe litoral pentru a evita bombardamentele masive care vor urma.

În privința negocierilor pentru eliberarea ostaticilor, surse arabe credibile au relatat că statul Qatar a propus Israelului două variante din partea organizației Hamas.

Prima se referă la eliberarea a 53 de copii și femei în schimbul unui armistițiu pe 3 zile și a introducerii unei anumite cantități de combustibil în Fâșia Gaza.

A doua variantă prevede eliberarea a 87 de statici, între care și cetățeni străini, în schimbul eliberării unui anumit număr de adolescenți palestinieni și femei implicați în acte teroriste și deținuți în închisori israeliene.

Varianta mai prevede un armistițiu pe durata a 5 zile și introducerea unei cantități mai mari de combustibil în Fâșia Gaza.

Hamasul mai solicită ca schimbul să fie făcut în trei etape, în timp ce Israelul este de acord doar cu două.

De același autor

Related Articles