Armata iraniană recunoaşte că a doborât avionul ucrainean dintr-o ‘eroare umană’

Statul Major al forţelor armate iraniene a recunoscut sâmbătă că o ‘eroare umană’ este la originea catastrofei avionului Boeing 737 al companiei Ukrainian Airlines, informează France Presse.

Avionul ucrainean, care s-a prăbuşit în Iran, zburase deasupra unui sit militar sensibil aparţinând Gardienilor Revoluţiei şi a fost doborât din cauza unei erori umane, a informat televiziunea de stat iraniană sâmbătă, citând un comunicat al armatei, transmite Reuters. Părţile responsabile vor fi deferite unui tribunal militar şi vor fi trase la răspundere, conform comunicatului.

Avionul, la bordul căruia se aflau 176 de persoane dintre care niciuna nu a supravieţuit, a fost luat drept ‘avion ostil’ şi a fost ‘lovit’ în timp ce ameninţări inamice erau la cel mai înalt nivel, se menţionează în comunicatul dat publicităţii de agenţia oficială iraniană Irna.

Armata iraniană exprimă prin comunicat condoleanţe familiilor victimelor.

Accidentul de avion a fost cauzat de o eroare umană şi ‘aventurismul SUA’, a declarat la rândul său ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, într-un tweet sâmbătă.

O zi tristă. Concluziile preliminare ale anchetei interne a forţelor armate: o eroare umană în momentul crizei cauzate de aventurismul american a condus la dezastru. Regretele noastre profunde, scuzele şi condoleanţele noastre persoanelor, familiilor tuturor victimelor şi celorlalte naţiuni afectate‘, scrie Zarif în mesajul său pe Twitter, citat de Reuters.

SUA şi Canada afirmaseră că avionul a fost doborâţ ceea ce Iranul dezminţise iniţial.

sursa Agerpres