Ambasadorii celor 27 de ţări membre ale UE se întâlnesc la Bruxelles pentru a discuta un nou termen de amânare a Brexitului

Ambasadorii celor 27 de ţări membre ale UE se întâlnesc de dimineaţă la Bruxelles pentru a discuta un nou termen de amânare a Brexitului pe fondul incertitudinilor politice din Marea Britanie.

Premierul Boris Johnson va cere, azi, parlamentului britanic să accepte organizarea de alegeri anticipate la mijlocul lunii decembrie, dar are nevoie de o majoritate de două treimi în sprijinul solicitării sale. Opoziţia susine că va accepta alegerile anticipate doar în cazul în care Uniunea Europeană va anunţa astăzi că este de acord cu amânarea Brexitului până la sfârşitul lunii ianuarie.

Rămas fără o majoritatea în Camera Comunelor premierul Boris Johnson speră să întoarcă lucrurile în favoarea sa prin organizarea de alegeri anticipate, dar până şi acest obiectiv este greu de atins într-un parlament divizat şi prea puţin dispuse la compromisuri. Conform legii în vigoare, pentru ca alegerile să fi declanşate este nevoie de votul a două treimi dintre deputaţi, însă laburiştii condiţionează sprijinul de o amânare mai lungă a Brexitului, care să scoată din calcul posibilitatea unei ieşiri fără nicio înţelegere din blocul comunitar.

Cotidianul „The Guardian” citează surse de la Bruxelles potrivit cărora liderii europeni ar fi convenit ca data Brexitului să fie mutată la 31 ianuarie 2020, cu posibilitatea ca Regatul Unit să iasă chiar mai repede din Uniunea Europeană în cazul ratificării unui acord. Dar chiar şi în această situaţie, există riscul ca alegerile să nu poate avea loc, deoarece mulţi parlamentari laburişti se tem de momentul bun pe care îl traversează premierul Boris Johnson şi consideră că acceptarea unei scrutine în viitorul apropiat ar reprezenta o greşeală imensă.

sursa RRA