alexis_tsipras_paris_37233700

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat duminică, dupa ce a votat la referendumul pe tema propunerii de acord a creditorilor internationali ai Greciei, ca ‘nimeni nu poate ignora determinarea unui popor de a-si lua destinul în propriile mâini’, transmit EFE, AFP si DPA.

‘Vointa guvernului poate fi ignorata de multi. Dar vointa poporului nu poate fi ignorata de nimeni’, a spus Tsipraº potrivit EFE, dupa ce a votat în circumscriptia sa electorala din cartierul Kipseli, din nordul Atenei.

Tsipras a insistat ca ‘astazi poporul grec trimite un mesaj cum ca si-a luat destinul în propriile mâini, ca democratia învinge teama, hotarârea învinge propaganda fricii’. Într-o circumscriptie electorala plina pâna la refuz de camere de luat vederi si în aplauzele concetatenilor, Tsipras – îmbracat cu o camasa alba si pantaloni gri – a lansat un mesaj si Uniunii Europene, afirmând ca votul de duminica reprezinta ‘un mesaj al hotarârii nu doar de a ramâne în Europa, ci si de a trai cu demnitate în Europa’.

Guvernul sau a facut campanie pentru un ‘nu’ la referendumul al carui rezultat va fi crucial pentru viitorul primului guvern al stângii radicale din Uniunea Europeana, dar si pentru rolul Greciei în Europa, comenteaza AFP.

Tsipras s-a declarat optimist în legatura cu rezultatul votului. ‘Astazi este o zi de sarbatoare pentru ca democratia este o sarbatoare. Sunt încrezator ca mâine vom deschide o cale catre toate popoarele Europei’, a spus Tsipraº citat de DPA.

Potrivit EFE, la rândul sau, partenerul de coalitie al lui Tsipras si liderul partidului nationalist Grecii Independenti, Panos Kamenoº a declarat ca ‘poporul nu se teme’ si nu va ceda în fata ‘minciunilor’ colportate de unii ‘analisti’ cu privire la impozitarea depozitelor bancare.

Kamenos a facut astfel aluzie la un articol publicat de cotidianul britanic Financial Times în ajunul referendumului, potrivit caruia guvernul elen ar intentiona sa impoziteze cu 30% depozitele de peste 8.000 de euro detinute de cetatenii greci pentru a asigura fondurile necesare bancilor din tara. ‘Poporul nu se teme. Sa nu uitam ca democratia s-a nascut în Grecia’, a spus Kamenos care a votat la Atena.

Agerpres