Alertă sanitară în sudul Belgiei. Explozie de cazuri de rujeolă

Regiunea Valonia este cea mai afectată de cazurile de rujeolă. Autorităţile locale au înregistrat de la începutul anului peste 80 de cazuri, asta în condiţiile în care media pentru această perioadă era de 7 sau 8 persoane infectate.

Un medic belgian explică: “Primul caz identificat este o persoană care tocmai a revenit dintr-o călătorie făcută în România. Am făcut analize de salivă persoanei care suferă de rujeolă pentru a determina tipul de virus care circulă şi am constatat că virusul descoperit este foarte apropiat ca structură de virusul care circulă în România, unde este epidemie de rujeolă încă de la sfârşitul anului trecut cu 3 mii de cazuri şi aproximativ 15 morţi”.

Numărul mare de cazuri i-a surprins chiar şi pe doctori, care s-au trezit în spitale cu pacienţi de toate vârstele.

“Nu este un caz obişnuit. Eu ca medic specialist în boli infecţioase nu am mai văzut un asemenea caz de rujeolă până acum două luni”, spune un medic.

Agenţia pentru calitatea vieţii din Belgia a făcut apel la prudenţă în urmă exploziei de cazuri de rujeolă.

Epidemia, care afectează atât adulţi cât şi copii, a început după întoarcerea în Belgia a unei persoane care fusese în România, precizează reprezentanţii agenţiei belgiene.

România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, de la începutul anului până pe 10 februarie înregistrându-se 16 decese şi aproape 2.700 de îmbolnăviri în Capitală şi în alte 36 de judeţe.

De altfel, Ministerul Sănătăţii a coborât vârstă minima de vaccinare la nouă luni, iar pentru bebeluşii aflaţi în zone afectate, chiar la şapte luni.

Peste 2.500 dintre cei la care boală a fost confirmată nu erau vaccinaţi, a anunţat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în judeţele Arad, Caraş-Severin, Timiş, Mureş, Dolj şi Bistriţa.

Decesele prin rujeolă au fost înregistrate în judeţele Arad, Timiş, Dolj, Caraş-Severin şi Bucureşti.

Cele mai citite

Related Articles