Alegerile parlamentare din Olanda, câştigate de partidul premierului. Rutte: „Ţara a respins populismul”

Olanda a respins extremismul, iar liderii europeni răsuflă uşuraţi. Partidul condus de premierul Mark Rutte a câştigat alegerile parlamentare, în faţa partidului extremistului de dreapta Geert Wilders. Scrutinul a fost unul cu valoare de test pentru Uniunea Europeană, primul al acestui an, în contextul în care urmează alegerile prezidenţiale din Franţa şi alegerile legislative din Germania.

“Am vorbit la telefon cu mulţi colegi europeni. Aceasta este o seară în care Olanda, după Brexit şi Trump, a spus ‘Gata cu populismul greşit’ ”, a adăugat el. Rutte, care ar putea să rămână în continuare premierul Olandei, a apreciat rata mare de participare – de 82% – un record în ultimii 31 de ani.

La scurt timp după anunţarea rezultatelor, premierul Olandei a fost felicitat de partenerii europeni. “Aştept cu nerăbdare să lucrez cu voi ca prieteni, vecini şi europeni”, i-a trasmis cancelarul german Angela Merkel lui Rutte.

Totodată, preşedintele Franţei a apreciat că victoria premierului olandez reprezintă o victorie împotriva extremismului.

Foto: evz.ro

De același autor

Related Articles