Alegerile europarlamentare se desfăşoară, astăzi, şi în alte 21 de state membre ale Uniunii Europene.

Scrutinul a început joi, iar până acum au votat cetăţenii din Marea Britanie, Olanda, Irlanda, Cehia, Letonia, Malta şi Slovacia. În total, 420 de milioane de cetăţeni din 28 de state membre aleg 751 de eurodeputaţi. Potrivit observatorilor, scrutinul se desfăşoară pe fondul reflecţiei asupra ieşirii Marii Britanii şi al ameninţărilor din interiorul şi din afara blocului comunitar.

Sondajele de opinie relevă că partidele populiste de extremă-dreapta ar obţine scoruri importante şi ar putea, astfel, împiedica procesul de luare a deciziilor în Uniune, în următorii cinci ani.

La Parlamentul European a fost organizat un uriaş centru de presă, de unde 1.300 de jurnalişti din întreaga lume vor urmări şi transmite ştiri despre procesul electoral. Corespondenta RRA, Amalia Bojescu, urmăreşte scrutinul şi vine cu detalii.

Reporter: Oficialii din legislativul european spun că niciodată nu s-au înscris atât de mulţi jurnalişti pentru noaptea electorală, lucru ce arată importanţa în creştere a acestui exerciţiu democratic transnaţional.

Hemiciclul Parlamentului European, locul unde cei 751 de eurodeputaţi dezbat şi votează, a fost transformat în centru media, unde pe un ecran uriaş, pe tot parcursul serii şi nopţii vor fi proiectate estimările voturilor din ţările membre, pe măsură ce rezultatele vor fi transmise de autorităţile naţionale.

Întreaga zonă din afara hemiciclului a fost dotată cu monitoare pentru a se vedea rezultatele alegerilor, iar în afara Parlamentului 13 camioane au fost echipate cu antene speciale pentru a transmite prin satelit în întreaga europă şi în afara spaţiului comunitar.

Primele estimări vor fi anunţate începând cu ora 19:00 ora României, iar cea a componenţei noului Parlament după ora 21:15, ora României, pe baza rezultatelor naţionale disponibile în acel moment.