Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Turcia, pe 28 mai

Preşedintele Consiliului Electoral Suprem din Turcia a anunţat că va fi un al doilea tur al alegerilor, pe 28 mai, după ce rezultatele preliminare au indicat că preşedintele în exerciţiu, islamistul Recep Tayyip Erdogan, a obţinut doar 49,51% din voturi în primul tur, iar Kemal Kiliçdaroglu, principalul său contracandidat, care conduce o coaliţie largă de şase partide, 44,88 de procente.

Este oficial, în Turcia va fi un al doilea tur al alegerilor, pe 28 mai. Comisia Electroală Centrală a constatat că niciun candidat nu a obţinut peste 50% din voturi pentru a fi declarat învingător din primul tur, după ce au fost numărate aproape toate sufragiile exprimate.

Preşedintele Consiliului Electoral Suprem din Turcia, Ahmet Yener, a anunţat decizia după ce rezultatele preliminare au indicat că preşedintele în exerciţiu, islamistul Recep Tayyip Erdogan, a obţinut doar 49,51% din voturi în primul tur, iar Kemal Kiliçdaroglu, principalul său contracandidat, care conduce o coaliţie largă de şase partide, 44,88 de procente.

Pe locul al treilea s-a clasat naţionalistul Sinan Ogan, cu 5,17%, care pare să fie în măsură să încline balanţa în al doilea tur.

Ogan a declarat că îl va susţine pe candidatul opoziţiei, Kiliçdaroglu, doar dacă va accepta să nu ofere concesii partidului pro-kurd.

“Ne vom consulta cu baza noastră electorală pentru a lua o decizie privind al doilea tur de scrutin, dar am arătat deja clar că lupta împotriva terorismului şi trimiterea înapoi a refugiaţilor sunt liniile noastre roşii” – a subliniat Ogan într-un interviu acordat agenţiei Reuters.

Analiştii scriu că alegătorii kurzi, care formează 15-20% din electoraţ au un rol crucial în alegerile din Turcia.

Partidul pro-kurd HDP nu face parte din principala alianţă de opoziţie, dar i se opune vehement lui Erdogan după o reprimare a membrilor săi în ultimii ani şi şi-a declarat sprijinul faţă de Kiliçdaroglu în cursa prezidenţială.

Sursa – Radio Romania Actualitati

De același autor

Related Articles