Al 52-lea Congres Euharistic Internaţional, la Budapesta

Consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, a participat la vernisajul expoziţiei: Fericitul Vladimir Ghika, „In spiritu caritatis”, organizată cu ocazia celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internaţional, la Budapesta, Ungaria.
Expoziţia este organizată în parteneriat de către Institutul Cultural Român la Budapesta, Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti şi Biblioteca Naţională Széchényi din Budapesta.
Despre biografia Mons. Vladimir Ghica a vorbit IPS Aurel Perca, Arhiepiscopul Româno-Catolic de Bucureşti şi preşedinte a Conferinţei Episcopilor Catolici din România. Simona Tănăsescu, directorul ICR Budapesta a vorbit despre importanta şi contextul acestei expoziţii. Au participat la vernisaj Gabriel Sopanda, ambasadorul României la Budapesta, Daniel Banu, consul general al României la Szeged, Jozsef Pal, episcop romano-catolic de Timişoara, Jeno Schonberger, episcop romano-catolic de Satu-Mare.

Expoziţia Fericitul Vladimir Ghika, „In spiritu caritatis” prezintă o selecţie a acestor lucrări, care aparţin Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti. Curatorul expoziţiei este dr. Orban Anna-Mária, artist plastic, profesor al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti.

        Fericitul Vladimir Ghika, cel a cărui relicvă se regăseşte şi pe crucea misionară a celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internaţional şi care a fost beatificat în anul 2013 de către Papa Francisc, ca urmare a martiriului şi a credinţei sale neobosite, a fost preocupat încă din tinereţe de soarta celor săraci, a celor bolnavi şi a celor aflaţi în nevoie. Puţini ştiu însă că, pe lângă activitatea sa caritabilă, dincolo de educaţia sa juridică şi teologică, Fericitul Vladimir Ghika este şi autorul unor poezii şi piese de teatru, fiind totodată un bun cunoscător al muzicii şi al artelor plastice. Opera sa este compusă din desene în stilou, gravuri, ilustraţii de carte sau mărci ex libris, alături de diverse kirigami, concepute în scopuri caritabile.

Expoziţia poate fi vizitată între 7-24 septembrie 2021, la Biblioteca Naţională Széchényi din Budapesta (1014, Piaţa Szent György nr. 2-4, Palatul din Cetatea Budei, clădirea F), de marţi până vineri, între orele 10.00-17.00. Intrarea este liberă.

Monseniorul Vladimir Ghika, născut în anul 1873 la Constantinopol, unde tatăl său era ambasador, a fost prinţ, diplomaţ scriitor, om de caritate, preot catolic român (biritual: latin şi bizantin), descendent al unor domnitori români. Tatăl lui Vladimir Ghika a fost Ioan Grigore Ghica, diplomaţ ministru de externe si al apărării al României. După venirea la putere a comuniştilor refuză să părăsească România, pentru a fi alături de săraci şi bolnavi. Este arestat la 18 noiembrie1952 sub acuzaţia de „înaltă trădare” şi întemniţat la Jilava unde este ameninţat, bătut până la sânge, torturat. La data de 16 mai 1954 trece la cele veşnice din cauza tratamentului bestial la care a fost supus. A fost preoţ confesor, director spiritual, conferenţiar, om de ştiinţă, diplomat, pictor. Activitatea sa a deposit graniţele confesionale, fiind un adevărat precursor al ecumenismului. Monseniorul Vladimir Ghika a fost beatificat la data de 31 august 2013, la Bucureşti.

De același autor

Related Articles