Acordul pentru Brexit va fi supus la vot în Parlamentul britanic

133

Camera Comunelor din parlamentul britanic votează, în această seară, acordul pentru Brexiţ încheiat de guvernul Theresei May cu Uniunea Europeană. Este de aşteptat ca înţelegerea să fie respinsă de parlamentari, ceea ce deschide calea mai multor scenarii.

Iniţial, votul ar fi trebuit să aibă loc în prima jumătate a lunii decembrie, însă anticipând o înfrângere, premierul Theresa May a decis în ultimul moment să amâne introducerea acordului privind Brexitul pe ordinea de zi a parlamentului. A urmat apoi o campanie asiduă de convingere, mai ales a rebelilor din Partidul Conservator, că varianta propusă de guvern este cea mai bună pentru Marea Britanie. Efectele acestei campanii au fosţ însă, nesemnificative, ultimele calcule arătând că cel puţin 64 de parlamentari conservatori vor vota împotriva acordului cu Uniunea Europeană. Numărul opozanţilor ar ajunge, astfel, la 383 dintr-un total de 639 de parlamentari, ceea ce ar însemna o înfrângere de peste 100 de voturi pentru executiv.

În cazul în care acordul Brexit va fi respins în această seară, sunt luate în calcul mai multe scenarii. În primul rând, Theresa May va avea la dispoziţie trei zile pentru a reveni în parlament cu o nouă propunere, dar este de aşteptat ca şi aceasta să fie repinsă, caz în care fie şi-ar putea anunţa demisia, fie membrii Partidului Conservator vor încerca din nou o schimbare de conducere, fie premierul ar putea cere organizarea de alegeri anticipate, în speranţa că electoratul o va susţine.

De cealaltă parte, opoziţia laburistă şi-a anunţat deja intenţia de a iniţia o moţiune de cenzură, care, dacă va trece, le va da conservatorilor două săptămâni pentru a forma un nou guvern care să fie aprobat în parlament, altfel se ajunge din nou la varianta alegerilor anticipate.

Nu în ultimul rând, respingerea acordului în această seară ar putea duce la un blocaj parlamentar, ceea ce ar putea deschide drumul către un al doilea referendum sau ar putea îndrepta Marea Britanie către o ieşire din Uniunea Europeană fără nicio înţelegere