Acordul de liber schimb dintre Elveţia şi China, în vigoare

export

Acordul este primul de acest fel într-o ţară asiatică şi un stat european. Negocierile au început în 2007 şi au fost încheiată abia în 2013, cu aplicare un an mai târziu.
Oficialităţi elveţiene şi chineze au salutat intrarea în vigoare marţi a Acordului de liber schimb între Elveţia şi China.
Încheiat cu un an în urmă, marţi intră oficial în vigoare acordul bilateral privind comerţul liber între Elveţia şi Republica Populară Chineză.
Câteva zile mai târziu, pe 9 iulie, va intra în vigoare şi un acord privind probleme bilaterale de ocupare a forţei de muncă.
Sunt primele astfel de documente încheiate între o ţară asiatică şi un stat european.
Negocierea acordurilor a început în 2007
Diferenţele de abordare, diferenţele de optică în chestiunile de liber comerţ şi de forţa de muncă sunt virusate de faptul că negocierea acordurilor a început în 2007 şi a fost încheiată abia în 2013, cu aplicare un an mai târziu.
De ce Elveţia? Pentru că Elveţia este interesată să fluidizeze la maximum exporturile sale în China, care este acum cel mai mare importator de bunuri elveţiene din Asia şi al treilea nume pentru Uniunea Europeană şi SUA.
Acordul care intră în vigoare asigură eliminarea tarifelor pentru produse industriale şi eliminare sau reducerea tarifelor pentru anumite produse agricole.
Se îmbunătăţeşte accesul pe piaţă pentru anumite servicii, sunt protejate drepturile de proprietate intelectuală.
Se promovează investiţiile şi cooperarea în domenii cum sunt competiţia, achiziţii guvernamentale, dezvoltare durabilă.
Principalele produse de export în China sunt maşini, intrumente, ceasuri şi produse chimice şi farmaceutice.
Elveţia importă din China la rândul său maşini, textile şi îmbrăcăminte.
China, a patra sursă de importuri ca mărime, după UE, SUA şi Japonia
China este a patra sursă de importuri ca mărime, după Uniunea Europeană, SUA şi Japonia.
Pentru Elveţia este foarte important sectorul serviciilor pe care le oferă Chinei, în domeniul bancar, de asigurări, logistică, inspecţii de calitate şi consultanţă în management.
Acordurile sunt extrem de detaliate şi asigură îmbunătăţirea condiţiilor de securitate a schimburilor economice în ambele direcţii, creşte atât volumul schimburilor comerciale, cât şi protecţia proprietăţii intelectuale.
De ce s-a optat pentru formula acordului de liber schimb?
Din punctul de vedere al Elveţiei, este mai simplu aşa decât negocierea în sistemul Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Este mai bine pliat pe specificul şi necesităţile fiecărei ţări. China este membră a OMC din 2001, are deja acorduri de liber schimb, mai întâi în Asia, cu Hong Kong, ţările grupului ASEAN, apoi cu Noua Zeelandă şi Chile, negociază cu Australia şi Norvegia, tatonează cu Coreea, Japonia şi India.

Sursa: RRA

De același autor

Related Articles