A treia oară cu noroc? Un nou vot în privinţa Brexitului

Parlamentarii britanici vor vota vineri din nou în privinţa Brexitului, însă doar o parte a înţelegerii negociate cu Uniunea Europeană.

Deputaţii se vor pronunţa doar asupra acordului de retragere care acoperă aspectele economice ale separării, perioada de tranziţie, drepturile cetăţenilor, dar şi controversatul backstop – aşa-numita plasă de siguranţă de la graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord.

Nu va fi supusă la vot şi declaraţia politică referitoare la viitorul relaţiei dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană.

Dan Vasiliu are mai multe informaţii: “Săptămâna trecută, liderii europeni au avertizat Regatul Unit că, dacă nu adoptă acordul de ieşire din blocul comunitar până la finalul acestei săptămâni, Brexitul va avea loc pe 12 aprilie, şi nu pe 22 mai, aşa cum s-ar întâmpla în cazul unui vot favorabil.

Dar pentru că preşedintele Camerei Comunelor a decis că acordul nu mai poate fi readus în parlament fără schimbări semnificative, guvernul a apelat la un artificiu legal şi a separat acordul de ieşire, care conţine condiţiile negociate ale separării, de declaraţia politică, ce vizează viitorul relaţiei dintre cele două părţi.

Deoarece legislaţia britanică în privinţa Brexitului prevede că acordul de ieşire din Uniunea nu poate fi ratificat decât dacă întregul pachet este aprobat de parlament, adică inclusiv declaraţia politică, votul de mâine nu ar face decât să satisfacă cerinţa liderilor europeni şi să mute data Brexitului la 22 mai.

Chiar şi aşa, este posibil ca guvernul să sufere mâine un nouă înfrângere, pentru că deputaţii nord-irlandezi au anunţat că vor vota împotrivă din cauza backstopului.

Acelaşi lucru l-a anunţat şi liderul laburist Jeremy Corbyn: “Vom vota împotriva moţiunii de mâine.

Ceea ce încearcă premierul să facă este ceva ce în ianuarie a negat că va face, şi anume să separe acordul de ieşire de declaraţia politică, de viitoarele aranjamente.

Nu pot să faci acest lucru, pentru că aşa vom fi legaţi la ochi când va avea loc Brexitul şi nu vom şti ce va urma.”

Sursa: Radio România Actualităţi

De același autor

Related Articles