A început referendumul pentru independenţă în regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk

Doneţk şi Lugansk

Sunt aşteptate la vot aproximativ şapte milioane de alegători. Consultările au fost declarate ilegale de statele occidentale, în timp ce preşedintele Rusiei a cerut amânarea lor. Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului ruş nu va trimite observatori la aşa-numitul referendum pentru autodeterminare din regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei – a declarat Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedintele Comitetului pentru relaţii internaţionale al Camerei şi şeful Comisiei pentru monitorizarea situaţiei din Ucraina. Djabarov a reamintit că preşedintele Vladimir Putin a solicitat activiştilor din estul Ucrainei să amâne referendumurile, pentru a permite angajarea unui dialog direct între autorităţile de la Kiev şi reprezentanţii regiunilor, însă aceştia au refuzaţ ceea ce – a spus senatorul rus – este dreptul lor.
La referendumul din Crimeea din luna martie, care a deschis calea alipirii acesteia la Rusia, au fost prezenţi zeci de observatori oficiali din Rusia.
Comentatorii ruşi consideră că prin această distanţare, Moscova încearcă să arate că nu se află în spatele tulburărilor din estul şi sudul Ucrainei, nu a lansat deocamdată procesul juridic de recunoaştere a unei eventuale secesiuni şi nu intenţionează să anexeze aceste regiuni, unul din principalele motive fiind evitarea extinderii sancţiunilor occidentale.
Se remarcă, pe de altă parte, tonul favorabil în care mediile ruse de stat relatează despre pregătirile pentru referendumuri. RRA

(Alina Bradaci)

Foto: www.sursazilei.ro

De același autor

Related Articles