Președintele SUA recunoaște capitala Israelului după 20 de ani

Donald Trump va recunoaște astăzi Ierusalimul drept capitală a Israelului, în sens contrar deceniilor de prudență americană în acest dosar și în ciuda avertismentelor liderilor din regiune care se tem de o izbucnire a violenței, precizează France Presse.

Anunțul președintelui american, prevăzut pentru ora 20,00, ora României, ar putea face să eșueze eforturile de pace ale ginerelui și consilierului său, Jared Kushner, însărcinat cu găsirea unei soluții la conflictul israeliano-palestinian.

Orice recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului este un “casus belli” pentru liderii palestinieni, care consideră că Ierusalimul de Est, anexat de Israel în 1967, trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră.

Liderul de la Casa Albă va ordona totodată pregătirea transferului ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim.

El nu va fixa totuși calendarul acestei mutări care ar urma să dureze ani de zile, odată cu necesitatea de a găsi o locație, de a finanța și a construi un nou sediu.

“Președintele își ține o promisiune centrală a campaniei sale, promisiune care a fost făcută de numeroși candidați la președinție”, a indicat un oficial american.

În sprijinul raționamentului său, el a subliniat că întârzierea recunoașterii Ierusalimului drept capitală nu a ajutat cu nimic, timp de peste două decenii, ajungerea la pace”.

“Domnule Trump, Ierusalimul este o linie roșie pentru musulmani”, a atenționat liderul turc, Recep Tayyip Erdogan.

În calitate de președinte în exercițiu al Organizației Cooperării Islamice, el a precizat că un summit al celor 57 de țări membre va fi organizat “în cinci sau zece zile” dacă Washingtonul recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Dovadă a tensiunii pe care așteptarea acestei decizii o suscită în regiune, Statele Unite au interzis angajaților guvernului american orice deplasare personală în Orașul Vechi din Ierusalim.

Israelul consideră Orașul Sfânt drept capitala sa “eternă și reunificată”, dar palestinienii spun că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră.

Comunitatea internațională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului, nici anexarea părții sale estice în 1967 de către Israel. (RRA)

Cele mai citite

Related Articles