27 de ani de la Declaraţia de Suveranitate a Republicii Moldova

Astăzi se împlinesc 27 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a Republicii Moldova. La 23 iunie 1990, deputaţii Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti aprobau cu unanimitate de voturi documentul care a stat la baza Declaraţiei de independenţă.

De la Radio Chişinău, Ala Boţan, a transmis că în conformitate cu declaraţia, Republica Sovietică Socialistă Moldova era proclamată un stat suveran, unitar şi indivizibil. Printre altele, declaraţia prevedea că toate bunurile terestre, acvatice, aeriene, subterane aparţin exclusiv Republicii Moldova.

În document se vorbea şi despre respectarea statutului ONU şi participarea la crearea unui nou sistem de securitate în Europa. Potrivit analiştilor politici, importanţa acestei declaraţii este că prin ea se puneau bazele pentru elaborarea Constituţiei Republicii Moldova, la 23 iunie 1990, Republica Sovietică Socialistă Moldova, devenită a şasea republică din fosta URSS care îşi declara suveranitatea.

Statele baltice – Lituania, Letonia şi Estonia – au adoptat declaraţii pivind suveranitatea lor încă în anii 1988-1989. Georgia îşi declarase suveranitatea la 26 mai 1990, Rusia la 12 iunie 1990, înaintea Republicii Moldova. Au urmat în iulie Ucraina şi Belarus, apoi celelalte republici din fosta URSS. RRA

De același autor

Related Articles