Igor Dodon: ”De ce să prinzi un tren care pierde vagoane?”

Republica Moldova revine la parteneriatul strategic cu Rusia, a declarat preşedintele acesteia, Igor Dodon, la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, deşi guvernul de la Chişinău s-a pronunţat în repetate rânduri pentru continuarea procesului de integrare europeană a ţării.

Referindu-se situaţia în care se află acum Uniunea Europeană, în contextul ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar, Dodon a întrebat retoric: “De ce să te grăbeşti să prinzi un tren care pierde vagoane?”.

La Forumul de la Petersburg au venit reacţii şi despre retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Vladimir Putin a declarat că nu l-a judecat astăzi pe preşedintele Donald Trump pentru decizia de a se retrage din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, este posibil ca Donald Trump să fi considerat că decizia fostului lider american, Barack Obama, de a semna acordul nu a fost bine gândită sau că nu există resurse pentru ca SUA să o implementeze.

În acelaşi timp, Putin a declarat că până în anul 2021, când Acordul de la Paris va intra în vigoare, se poate ajunge la o înţelegere, dacă se va lucra constructiv. Premierul indian, Narendra Modi, a declarat în cadrul aceleiaşi sesiuni a forumului de la Sankt Petersburg că ţara sa va respecta cu stricteţe obligaţiile asumate prin Acordul de la Paris.

Cancelarul austriac, Christian Kern, a criticat decizia SUA, apreciind în schimb poziţiile liderilor rus şi indian, care au numit problema climei foarte importantă.

Luând cuvântul în cadrul forumului, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reafirmat poziţia sa în favoarea apropierii de Rusia şi structurile euroasiatice, exprimându-şi speranţa că Moldova va deveni observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.

Criticând, de asemenea, Acordul de asociere Republica Moldova – UE, care – a spus el – a dus la desfiinţarea în Moldova a zeci de mii de locuri de muncă, scăderea cu două treimi a exporturilor în Rusia şi creşterea corupţiei, Igor Dodon a afirmat că după revenirea la parteneriatul strategic dintre Moldova şi Rusia, în ultimele luni aceste exporturi au crescut cu peste 40%.   RRA

De același autor

Related Articles