Germania urmărește întărirea capacităților sale militare prin semnarea unor acorduri cu Franța și Olanda privind crearea unor flote comune, dar și cu țări ca România și Cehia, unde plănuiește să trimită trupe, anunță surse din Ministerul Apărării de la Berlin.

Măsurile care vor fi adoptate în scurt timp sunt luate pe fondul tensiunilor tot mai mari din interiorul NATO, în condițiile în care Washingtonul se arată nemulțumit de lipsa de implicare a europenilor în finanțarea operațiunilor Alianței, transmite Reuters.
Planul de consolidare a puterii militare a țărilor NATO din interiorul Europei va fi expus de germani cu prilejul întâlnirii miniștrilor Apărării din statele membre, programată luna aceasta la Bruxelles. Pentru moment, Berlinul va achiziționa 6 aeronave Hercules, pe care să le alăture flotilei de avioane militare de transport franceze, care este compusă din 4 avioane de același tip. Acestei forțe aeriene ar urma să i se alăture flotila de avioane cisternă Airbus A330 a Olandei, iar în cazul în care Belgia și Norvegia se vor alătura noii forțe aeriene clădite în Europa, orele de zbor anuale cumulate de acest grup multinațional ar putea ajunge la 8.800, arată un document prezent pe masa parlamentarilor germani.
Flota aeriană comună ar necesita investiții anuale de 1 miliard de euro în vederea modernizării. Bazele folosite pentru operațiunile forței aeriene multinaționale vor fi cele din Eindhoven-Olanda și Koln-Bonn din Germania.
În ceea ce privește cooperarea militară cu Cehia și România, Berlinul intenționează să pună în practică un program comun de pregătire a forțelor militare și să trimită trupe de uscat pe teritoriul celor două țări.
(ziare.com)