2020, pe cale să devină cel mai fierbinte an de la începerea măsurătorilor

Anul acesta e pe cale să devină cel mai fierbinte an de la începerea măsurătorilor, meteorologii estimând că sunt șanse de 50-75% ca 2020 să doboare recordul de acum patru ani.

Deși măsurile anti-coronavirus au mai curățat temporar cerul, ele n-au făcut nimic pentru răcirea climei, pentru care e nevoie de măsuri aprofundate, pe termen lung.

În ianuarie au fost doborâte recorduri de temperaturi maxime din Antarctica până în Groenlanda, fapt cu atât mai surprinzător cu cât anul acesta lipsește fenomenul El Niño, asociat de obicei cu temperaturile ridicate.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA a calculat că sunt șanse de 75% ca anul acesta să fie cel mai fierbinte de la începerea măsurătorilor, în vreme ce Biroul Meteo al Regatului Unit s-a arătat mai rezervat, apreciind că sunt șanse de 50%.

Cu doborârea recordurilor de la an la an și de la lună la lună, vremea anormală devine noua normalitate.

Astfel, acest ianuarie a fost cel mai cald înregistrat vreodată, cu zăpada absentă din capitalele a numeroase țări din regiunea arctică.

În februarie o stațiune de cercetare din Antarctica a înregistrat în premieră 20 de grade Celsius.

La celălalt capăt al lumii, în Groenlanda, s-au înregistrat duminică 6 grade Celsius, un nou record pentru aprilie, relatează The Guardian, preluat de Rador.

romania-actualitati.ro

Cele mai citite

Related Articles