[VIDEO] Papa Ioan Paul al II-lea s-a aflat într-o prietenie „intensă“ cu o femeie căsătorită. BBC a prezentat dovezile

Papa Ioan Paul al II-lea a fost legat timp de peste 30 de ani printr-o prietenie „intensă“ de o femeie căsătorită, Anna-Teresa Tymieniecka, filosof american de origine poloneză. Totuşi, nu există nicio dovadă că fostul Suveran Pontif şi-ar fi încălcat jurământul de celibat.

Prietenia dintre cei doi este demonstrată de sute de scrisori şi fotografii, care au fost analizate de un jurnalist BBC. Documentele scot la iveală o latură foarte rar văzută a fostului Suveran Pontif, care a încetat din viaţă în anul 2005.

Peste 350 de scrisori trimise de Papa Ioan Paul al II-lea Annei-Teresa Tymieniecka, filosof american de origine poloneză, au fost descoperite la Biblioteca Naţională poloneză, care le-a primit în 2008 de la destinatar.’

https://www.youtube.com/watch?v=6vyk8hifzNo

Potrivit jurnalistului BBC Edward Stourton, care a dat de urma scrisorilor, acestea reprezintă o „extraordinară fereastră spre viaţa privată a uneia dintre cele mai cunoscute personalităţi ale istoriei“, notează AFP.
„Erau mai mult decât prieteni, dar mai puţin decât iubiţi“, este de părere Stourton, adăugând că în scrisori nu a găsit nicio dovadă a încălcării jurământului de celibat din partea Papei Ioan Paul al II-lea. Corespondenţa arată „o luptă aprigă pentru a sufoca ceea ce era fără îndoială o relaţie foarte intensă“, consideră jurnalistul. Prima scrisoare datează din 1973, anul în care s-au întâlnit Anna-Teresa Tymieniecka şi Karol Wojtyła, viitorul Papă Ioan Paul al II-lea, iar ultima a fost scrisă cu câteva luni înainte de moartea Suveranului Pontif, în 2005. De altfel, prietenia lor a început chiar în anul 1973, când Anna-Teresa Tymieniecka l-a contactat pe cardinalul Karol Wojtyła, la acea vreme arhiepiscop de Cracovia, pentru a sta de vorbă despre o carte de filosofie scrisă de acesta. Ulterior, Tymieniecka, în vârstă de 50 de ani la acea vreme, a venit din SUA în Polonia pentru a discuta despre lucrarea în cauză. În 1976, cardinalul Wojtyła a participat la o conferinţă catolică în Statele Unite, iar Tymieniecka l-a invitat la locuinţa familiei sale din New England.
Scrisorile Papei Ioan Paul al II-lea către o femeie, dovada unei relaţii speciale Se pare că atunci aceasta şi-a dat la iveală puternicele sentimente pentru el, notează BBC, având în vedere că scrisorile pe care cardinalul Wojtyła le-a scris imediat după vizita în SUA sugerează un bărbat care luptă pentru a găsi un sens prieteniei lor, în termeni creştini.
papa„Draga mea Teresa, am primit cele trei scrisori. Scrii că ai sufletul sfâşiat, dar nu am găsit niciun răspuns la aceste cuvinte“, îi scria în 1976 Karol Wojtyła femeii pe care a descris-o ca fiind „un dar de la Dumnezeu“. BBC nu a intrat însă şi în posesia scrisorilor trimise de Anna-Teresa Tymieniecka Papei Ioan Paul al II-lea. Se presupune că nişte copii ale acestora au fost incluse în arhiva vândută în 2008 Bibliotecii Naţionale a Poloniei de către Tymieniecka, cu şase ani înainte să moară. Totuşi, Biblioteca Naţională nu a confirmat că se află în posesia acestor scrisori.
Marsha Malinowski, care se ocupă de tranzacţii de manuscrise rare şi care a fost implicată în negocierile legate de vânzarea scrisorilor, a afirmat că, după părerea ei, Tymieniecka s-a îndrăgostit de cardinalul Wojtyła încă din primele zile ale relaţiei lor. „Eu cred că acest lucru este pe deplin reflectat în corespondenţa lor“, a declarat Malinowski pentru BBC.

Sursa: Adevărul

Cele mai citite

Related Articles