Rusia nu va fi implicată sub nicio formă în controalele antidoping care vor fi efectuate în timpul turneului final al Cupei Mondiale de fotbal 2018, a anunţat FIFA.

”Niciun rus nu va fi implicat în programul antidoping care se va derula, iar toate analizele eşantioanelor care vor fi recoltate se vor face în laboratoare acreditate de Agenţia Mondială Antidoping din afara Rusiei. FIFA a luat toate măsurile necesare pentru a se asigura că gestionarea şi livrarea probelor vor fi absolut sigure ”, a declarat un purtător de cuvânt al FIFA.

RUSADA, agenţia rusă antidoping, şi-a pierdut acreditarea în 2015, în urma raportului privind dopajul pe scară largă din atletismul rus. Apoi, scandalurile de dopaj s-au succedat.

În urmă cu doi ani, un raport întocmit de Richard McLaren a dezvăluit existenţa unui program de dopaj susţinut de către statul rus, în timpul JO de iarnă de la Soci (2014). Din acest motiv, Rusia a fost privată de Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, unde sportivii săi, care au demonstrat că nu au fost implicaţi în cazuri de dopaj, au putut concura doar sub drapel neutru.